børs og aksjetips

Analysesjef Stig Myrseth i Orion Securities.

Børsens alarmfaktorer

I VULKANENS SKYGGE: Analysesjef Stig R. Myrseth i Terra Markets forteller her hvilke faktorer han ville holdt ekstra godt øye med den neste måneden.

Publisert Sist oppdatert

Kursene på Oslo Børs har steget jevnt og trutt de siste to månedene, men livet på børsen er som kjent full av usikkerheter. Hvor truende er for eksempel vulkanutbrudd for aksjekursene?

- Vulkansituasjonen er viktig å følge med på, særlig hvis man eier flyaksjer. Våkner storvulkanen Katla til liv, vil det opplagt kunne være svært alvorlig for flybransjen og kanskje også for europeisk økonomi, sier Stig Myrseth. Han er mannen som har vunnet Gründer Økonomisk Rapports ekspertkonkurranse Børsspeilet mange år på rad.

Andre viktige faktorer

Andre faktorer Myrseth vil følge ekstra godt med på er:

* Utviklingen i Sør-Europa. Den vil han følge tett.

- Det er tegn til at Hellas-syken er i ferd med å spre seg til Portugal. Rammes nye land, vil det opplagt være negativt, sier han.

Hellas-syken vil si at landet har høy statsgjeld at det hindre den økonomiske veksten og destabiliserer økonomien.

* Goldman Sachs-saken. Det amerikanske børstilsynet skal gå til sak mot den amerikanske storbanken, som beskyldes for svindel i forbindelse med strukturering av investeringsprodukter knyttet til dårlig sikrede boliglån. Børstilsynet mener svindelen kan ha kostet investorer mer enn en milliard dollar. Siste nytt er at også britiske myndigheter vurderer søksmål.

- Hvis denne utløser en flodbølge av søksmål mot amerikanske investeringsbanker, vil det opplagt kunne føre til press nedover i aksjekursene i den viktige banksektoren, sier Myrseth.

* - Jeg anbefaler å holde utviklingen i Iran på radarskjermen. Midtøsten har vært preget av krig og elendighet siden tidenes morgen, og det er slett ikke utenkelig at Israel etter hvert mister tålmodigheten og angriper Iran. I så fall vil USA fort bli sugd inn i malstrømmen med uoversiktlige og potensielt negative konsekvenser for verdensøkonomien som resultat, sier Myrseth.

* Til sist er det opplagt viktig å følge med på resultatsesongen for første kvartal. Så langt synes amerikanske selskapsresultater å komme inn sterkt, og det kan utligne mye av de negative impulsene fra Goldman-saken, vulkaner og Hellas-problemene, sier analysesjefen.

Les hvilke aksjer Myrseth satser på i Børsspeilet.

Powered by Labrador CMS