ledertips

Bygg interne nettverk

6 regler for nettverking på jobben.

Publisert Sist oppdatert

Når vi tenker på nettverksbygging, tenker vi ofte på kontakter utenfor egen organisasjon. Å ha nettverk internt i egen bedrift kan imidlertid være like viktig.

I boken Collaboration lister Morten T. Hansen, norsk professor ved Insead og University of California, Berkeley, opp seks regler for å bygge interne nettverk:

1. Bygg utover
Bli kjent med flere enn dem du jobber med til daglig. Ha kontakt også med mennesker som jobber i andre team og avdelinger.

2. Tenk mangfold
Det er ikke størrelsen på nettverket som er det viktigste. Et effektivt nettverk består av mennesker med ulik kompetanse som ser ting fra ulike synsvinkler.

3. Etabler svake bånd
Dette kan høres rart ut, all den tid dine nære venner antagelig er de som er mest villige til å hjelpe deg. Hansen skriver imidlertid at forskning viser at svake bånd kan vise seg å være mer nyttig enn de sterke når du nettverker. Dette fordi de bygger bro over til miljøer man ikke vanker i til daglig.
De sterke båndene befinner seg gjerne i miljøer vi allerede kjenner godt, og her treffer vi gjerne mennesker som har de samme kontaktene og har mye av den samme kunnskapen som vi selv har. Dette er imidlertid ikke de beste kontaktene når man skal søke etter ny jobb, nye ideer, eksperter og kunnskap, mener Hansen.

4. Bruk broer, ikke kjente ansikter
Folk du jobber tett sammen, sitter ofte på samme type kunnskap som deg selv. Når du har et problem du trenger hjelp til å løse, kan det imidlertid være nyttig å gå via en kontakt som i sin tur kan vise vei til en person som vet mer om problemstillingen enn du selv gjør. Kontakten din og hans nettverk fungerer med andre ord som en brobygger over til andre miljøer.

5. Omring målet
Det er ikke alltid nok å identifisere den personen du ønsker å snakke med. For å øke sjansen for at vedkommende vil ta imot deg, kan det imidlertid være nyttig å jobbe via flere kontakter i hovedpersonens omgivelser. Å ha felles kjente er en døråpner.

6. Gå over til sterke bånd
Samarbeidsproblemer kan oppstå, og risikoen for dette øker hvis folk kjenner hverandre dårlig og skal samarbeide om kompliserte ting, skriver Hansen. Løsningen på dette problemet, er ifølge professoren å bygge sterkere bånd via aktiv teambygging.

Powered by Labrador CMS