Næringsliv
«Cognac»-status for to
Parmaskinke, Cognac og Roquefortost er velkjente produkter som er beskyttet på grunn av sin geografiske opprinnelse. To og et halvt år etter at samme ordning ble innført i Norge, har bare to produkter oppnådd en tilsvarende betegnelse, nemlig Ringerikserter og Økologisk Tjukkmjølk fra Røros. Ti produkter står på venteliste.
Nina Hegdahl, som er advokat i Matmerk og ansvarlig for merkeordningen, synes resultatet er bra.
- Du må tenke på at det tar tid å behandle søknadene, og det er strenge krav til dokumentasjon. Det tar til sammenligning fem til sju år å få behandlet en søknad i Frankrike, sier Hegdahl.
Innenfor EU er det 670 betegnelser som er beskyttet. Parmaskinke (Italia), Parmesanost (Italia), Balsamicoeddik (Italia), Blue Stilton-ost (Storbritannia), Jersey Royal poteter (Storbritannia), Comté- og Roquefortost (Frankrike) er blant godsakene som EUs merkeordninger stiller krav til.
Matmerk har et mål om at det innen 2007 skal være 20 godkjente produktbetegnelser, og at disse skal utgjøre én prosent av dagligvareomsetningen målt i pris over disk. Det er et ambisiøst mål, og forutsetter at noen fiskeprodukter med stort salgsvolum kommer inn under ordningen.
Merkeordningen gir en juridisk beskyttelse for varebetegnelsen, og gjør dem vanskeligere å kopiere hvis produktet blir en suksess. Det nytter ikke å importere polske erter og kalle dem for «Ringerikserter». Ertene må være dyrket, bearbeidet og pakket på Ringerike for å få kvalitetsstempelet.
Merket gir også en offentlig garanti for at alt det du fremhever av særpreg ved produktet er riktig. Det er bra for forbrukerne, som da kan være helt sikre på at produktet holder akkurat hva det lover. Merkeordningen er offentlig eid, men blir administrert av Matmerk.