Samfunn

Sosialisten Jeremy Corbyn ligger klart best an i kampen om lederposten i britiske Labour.

Corbyn leder klart i partilederkampen

66 år gamle Jeremy Corbyn ligger klart best an i kampen om å bli ny partileder i Labour i Storbritannia, viser en fersk meningsmåling.

Publisert Sist oppdatert

Corbyn får 53 prosent oppslutning i meningsmålingen YouGov har utført, og han har dermed over dobbelt så stor oppslutning som sin nærmeste rival Andy Burnham som får 21 prosent på målingen.

– Jeg personlig vil bli svært overrasket dersom ikke Corbyn ender opp som Labour-leder, sier YouGovs president Peter Kellner.

Venstreradikal

Blant de fire som har meldt seg på i kampen om partilederposten regnes Jeremy Corbyn som den mest venstreradikale.

66-åringen har sittet i Underhuset siden 1983 og omtaler seg selv som svoren sosialist. Han snakker varmt om statlig eierskap av strategiske industribedrifter, noe Tony Blair avviklet da han var statsminister.

Corbyn lover også å nasjonalisere den britiske jernbanen og energinettet igjen dersom han får regjeringsmakt, til jubel fra fagbevegelsen, men krass kritikk fra høyresiden i Labour.

Blair-kritikk

Blair er blant dem som har gått hardest ut og advart mot å velge Corbyn til partileder. Ifølge ham vil det være umulig å gjenerobre regjeringsmakten fra de konservative med Corbyn ved roret.

Blairs tidligere pressetalsmann og strategiske rådgiver Alastair Campbell har gått enda lengre og oppfordrer Labours medlemmer til å stemme på alle andre enn Corbyn.

Braknederlag

Valget på ny Labour-leder åpner fredag, men resultatet vil først bli kunngjort 12. september.

Labour led et braknederlag i parlamentsvalget i mai, noe som fikk partileder Ed Miliband til å gå av. Neste parlamentsvalg er først i 2020.

Powered by Labrador CMS