Samfunn

Handels-ubalanse. Mer eksportindustri og mindre offentlig sektor er nøkkelen for fortsatt velferd i Norge etter oljeeventyret, mener Stein Lier-Hansen i Norsk Industri.

Dårlig handels­balanse

Norges handelsbalanse blir stadig dårligere. Lav oljepris og koronakrise forsterker en allerede tydelig tendens.

Publisert Sist oppdatert

Vareeksporten i april 2020 utgjorde 58,8 milliarder kroner, det innebærer en nedgang på 24 prosent i forhold til samme måned i fjor. Særlig har olje- og gasseksporten falt kraftig i verdi, men vi har også sett nedgang i fastlandseksporten, skriver Statistisk sentralbyrå i en melding. Fastlandseksporten gikk ned med 12,3 prosent, og utgjorde 34,7 milliarder kroner i april.

Det lave nivået på verdien av norsk vareeksport som ble registrert i april fortsatte også inn i den første hele uken i mai (uke 19, 4. – 8. mai).

Sammenlignet med samme uke for ett år siden var eksporten 13,4 prosent lavere i årets uke 19. Riktignok var nivået noe høyere enn uken før, men sammenlignet med både samme uke i fjor og ukene fram til påske i år er nivået lavt, heter det fra SSB.

For å lese denne saken må du være abonnent

Dagens Perspektiv - nye saker på nett hver dag og 8 papirmagasiner i året. Alle abonnenter gir tilgang til alle artikler og e-utgaven. For å få papirutgaven, velg nett og papir. Vi har disse tilbudene:

Dagens Perspektiv
Nett og papir
3 mnd

99,- 715,-

KJØP

Dagens Perspektiv
Nett og papir
12 mnd

2700,-

KJØP

Dagens Perspektiv
Nett
1 mnd

1,- 199,-

KJØP

Dagens Perspektiv
Nett
12 mnd

2290,-

KJØP

Powered by Labrador CMS