Næringsliv

De 10 viktigste gründer-punktene

Akkurat nå er et glimrende tidspunkt for å realisere gründerdrømmen. Det mener Lars Monrad-Krohn, som selv har svart belte i gründervirksomhet.

Publisert Sist oppdatert

Han er blant annet gründer av Data, Mycron, Tiki-Data og NCNOR.

- Det er bra tider for gründervirksomhet nå. I trangere tider ser man raskere om ideen eller produktet er liv laga. Man får umiddelbar feedback, for eksempel om man får finansiering eller ikke, om man får kunder eller ikke. Klarer man seg nå, er man virkelig klar for oppgangen når den kommer, sier Monrad-Krohn.

I 30 år har sivilingeniøren fra Lillehammer startet og bygget opp flere bedrifter. De siste 10 årene har han jobbet som gründerveileder ved Universitetet i Oslo og sitter som styreleder i to-tre gründerbedrifter.

10 avgjørende spørsmål.

Monrad-Krohn har en liste med strategiske spørsmål det kan være bryet verd å svare på før man setter i gang med noe på egen hånd.

1: Hvem skal være kunde?

2: Hvilke problemer har kunden som du skal løse?

3: Hvilke løfter gir du til kunden?
- Hvis du lover å gjøre kunden «lykkeligere», for eksempel, kan det straffe seg når du skal sette priser osv., seinere. Du må kanskje være litt mer spesifikk, skryter Monrad-Krohn inn.

4: Hva er det du skal gjøre?
- Her er de fleste veldig ivrige. Den største feilen gründere gjør er at de er veldig opptatt av sin idé og det de skal gjøre, mens de har lite fokus på hva kunde vil ha, sier Monrad-Krohn.

5: Hva skal produktet/tjenesten koste?
- Sett en pris på hva det skal koste å løse problemet/flaskehalsen for kunden. Mitt forslag er at prisen bør være cirka 10 prosent av det kunden sparer på å bruke produktet, sier Monrad-Krohn.

6: Hva vil det koste å levere dette produktet?

7: Hvordan når du ut til kunden med budskapet/kundeløftet?
- Skal du besøke kunden hjemme, må du ha et produkt som koster en del. Skal du lage en ny type blyant kan du ikke oppsøke kunden hjemme. Da kan kanskje nettet, butikken eller andre salgskanaler være bedre.

8: Hvilke konkurrenter har du?

9: Hva er ditt særpreg i forhold til konkurrentene?

10: Hvor stort volum regner du med å få solgt, med ditt særpreg?
- Denne strategien må revideres ofte, hvert år eller halvår, sier Monrad- Krohn.

Kunnskap.

Det aller viktigste for en gründer er å kjenne bransjen man skal inn i og det godt. Ifølge Monrad- Krohn krever det erfaring fra arbeidslivet.

- Unge folk, studenter, er fulle av entusiasme og pågangsmot. De er nok flinke til å finne opp nye ølglass, som de har mest nærkontakt med, men for å komme på ideen om en ny del som driver en skipsmotor bedre for eksempel, må man ha kunnskap og erfaring, sier han, og skynder seg og legge til at innovasjon og nyskapning langt fra må være teknologirelatert.

- Innovasjon kan være nye måter å selge ting på, nye steder å selge, nye måter å organisere seg på osv.

Ifølge Monrad-Krohn er det han kaller megling av tjenester, den bransjen som ekspanderer mest for tiden.

Ansettelsesbyråene er et eksempel

- Det handler om å legge til rette for mennesker. Det er tjenestevirksomhet med to parter som har interesse av å finne hverandre, sier han.

Etikk.

For mange gründere går det fort i svingene. Av og til kan det gå litt over stokk og stein.

- Det er veldig viktig å ha god forretningsetikk fra dag én. Man må ha et åpent og ærlig forhold til kunder, ansatte, aksjonærer, lover og regler osv., sier Monrad-Krohn og fortsetter:

- Hvis ikke, lager man et spor etter seg, en hale som kommer tilbake og ødelegger etter en tid, sier han. Monrad-Krohn mener han har mange eksempler på dette fra sin tidligere karrière fra IKT-bransjen.

Powered by Labrador CMS