Samfunn

Stortingets byggeprosjekt.

De andre partiene sa nei til å kutte i byggeprosjekt seks ganger

Politikere fra fem partier sa nei til kutt i Stortingets byggeprosjekt som kunne spart flere hundre millioner kroner.

Publisert Sist oppdatert

Fra 2009 til 2017 har politikere fra Arbeiderpartiet, Høyre, Fremskrittspartiet og SV vært representert i Stortingets presidentskap, som siden 2013 har vært ledet av stortingspresident Olemic Thommessen, skriver Aftenposten.

Presidentskapet har det øverste ansvaret for Stortingets byggeprosjekt, som fra 2011 til 2018 har vokst fra å være et mindre renoveringsprosjekt anslått til 70 millioner kroner til et svært omfattende byggeprosjekt som nå har en antatt kostnadsramme på 2,3 milliarder kroner.

I tillegg til at prosjektet har vokst voldsomt i omfang, har det vært preget av svak styring og en rekke kostnadsoverskridelser - den siste på 500 millioner kroner.

Stortingspresident Olemic Thommessen er under hardt press som følge av den voldsomme kostnadsøkningen som har preget prosjektet. Mandag omtalte han prosjektet som «et mareritt», men gjorde det samtidig klart at han «tar ansvar ved å bli» i vervet som stortingspresident.

Kunne kuttet mye

I Riksrevisjonens gjennomgang av prosjektet kommer det frem at Stortingets presidentskap ved seks ulike anledninger i 2013, 2014, 2015 og 2016 ble presentert for lister over mulige sparetiltak i prosjektet.

Forslagene var blant annet å droppe en ekstra kjelleretasje, ikke bygge nytt postmottak, begrense omfanget av fasadeløsningen i Prinsens gate 26, spare penger på materialvalg, belysning og kunstnerisk utsmykning eller å bygge en innkjøringstunnel og et post- og varemottak i mindre størrelse.

Forslagene ble fremlagt for medlemmene i Stortingets presidentskap av Stortingets administrasjon, som fra 2012 frem til 15. februar var ledet av stortingsdirektør Ida Børresen.

Powered by Labrador CMS