Samfunnsansvar

Immateriell sum: Facebook kjøpte WhatsApp for 22 miliarder dollar selv om selskapet ikke tjente penger og knapt hadde ansatte.

De største selskapene er snart bare luft

Immaterielle verdier utgjør over 80 prosent av verdens største selskaper. Det vil gjøre dem enda vanskeligere å regulere, tror professor ved Oxford.

Publisert Sist oppdatert

Hva består selskaper egentlig av? Kommentator i Bloomberg, og tidligere redaktør i Harvard Business Review, Justin Fox, har sett på de største konsernenes regnskapsførte verdier. Mens det før var maskiner og bygg som utgjorde brorparten av aktivasiden, er det i dag mindre håndfaste verdier: Algoritmer, ideer, merkevarer og andre immaterielle verdier utgjør en stadig større andel av selskapenes balanse.

I 1975 utgjorde immaterielle verdier rundt 18 prosent av verdien av de fem hundre børsnoterte selskapene, de såkalte S&P 500. I 2015 utgjør de over 80 prosent.

En del av veksten kan forklares med måten tallene er satt sammen på. Analytikere i banken Ocean Tomo så på selskapenes markedsverdier og trakk fra alle håndfaste verdier som eiendom og fabrikker. Når børsverdiene øker mer enn de bokførte driftsmidlene, slik de har gjort siden syttitallet, betyr det dermed at målet på immaterielle verdier også har økt automatisk med de stigende børsene. Likevel er det grunn til å tro at det ligger mer bak utviklingen. Finansanalytikere liker å følge utviklingen i den såkalte Price/Earnings raten, altså hvor mye man må betale for eierskap på børsen for et selskaps overskudd. Denne raten har økt med 2,5 ganger siden syttitallet. Men målet på immaterielle verdier har økt med 5-gangeren i samme periode.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud:

Dagens Perspektiv

Se våre tilbud

Dagens Perspektiv
Digitalt

Se våre tilbud

Powered by Labrador CMS