Samfunn

Demonstrasjoner mot Polens regjering

Tusenvis av demonstranter har i to dager protestert i Polens hovedstad Warszawa mot regjeringens planer om å innskrenke medienes tilgang til landets nasjonalforsamling.

Publisert Sist oppdatert

Demonstrantene ropte slagord som «frihet, likhet og demokrati», mens noen holdt utgaver av den polske grunnloven i hendene.

Også inne i nasjonalforsamlingen var det protestaksjoner der opposisjonspolitikere demonstrerte mot forslaget om ny medielov. Den nye loven vil blant annet begrense journalisters tilgang til nasjonalforsamlingen.

– Jeg vil ikke at Polen snus opp ned, sier opposisjonspolitikeren Malgorzata Kramarz.

– Skandaløst av opposisjonen

Innenriksminister Mariusz Blaszczak anklager på sin side opposisjonspartiene for å ulovlig forsøke å gripe makten ved at de for andre dag på rad okkuperer forsamlingens plenumssal.

Og statsminister Beata Szydlo kaller demonstrasjonene for skandaløse.

– Opposisjonens handlinger for å fyre opp under ekstreme politiske følelser har ingenting med de faktiske omstendigheter i landet å gjøre, sier hun.

– Dette er et uttrykk for avmakt og frustrasjon fra dem som har mistet makten og ikke har noen idé om hvordan de kan overbevise polakkene om å dele deres holdninger, fortsetter hun.

EU-president Donald Tusk, som selv er polakk, sier i en uttalelse lørdag at et demokrati der mediene ikke har fri tilgang, er begrenset og kan utvikle seg til diktatur.

– Jeg oppfordrer dem som sitter med makten til å respektere folket og forfatningen, sier han.

Stort politioppbud

Demonstrasjonene begynte fredag kveld og pågikk utover natten. Aksjonen førte blant annet til at folkevalgte som var samlet inne i bygningen, blant dem statsminister Szydlo og lederen for regjeringspartiet Lov og rettferdighet (PiS), Jaroslaw Kaczynski, ikke kunne forlate stedet før etter flere timer.

Lørdag morgen grep politiet inn og fikk oppløst demonstrasjonene. Men lørdag ettermiddag ble protestaksjonen gjenopptatt og et stort antall politifolk er utplassert.

Demonstrasjonene arrangeres av den liberale protestbevegelsen KOD (Komiteen for forsvar av demokratiet), en organisasjon som tar sterkt avstand fra det nasjonalkonservative partiet PiS, som kom til makten i fjor.

Powered by Labrador CMS