internasjonalt eu

Demper forventningene til klimamøte

Forventningene til klimamøtet i København jekkes ned mens de siste forberedende samtalene begynner i Barcelona.

Publisert Sist oppdatert
Bare fem dager med forhandlinger i den spanske byen gjenstår før delegater fra hele verden møtes i København i desember. Håper er å få på plass en ny internasjonal klimaavtale der, men stadig færre ser dette som særlig sannsynlig.
- Det er realistisk å si at i København så vil vi ikke være i stand til å fullføre en avtale. Men det er viktig å etablere et politisk rammeverk som danner grunnlag for avtalen, sa den tyske statsministeren Angela Merkel før helgen.

Kan bli utsatt

Også Norges sjefforhandler i klimasamtalene, statsråd Hanne Bjurstrøm, mener en såkalt politisk avtale er et sannsynlig utfall av København-møtet. Denne kan igjen danne utgangspunkt for en komplett avtale som framforhandles på et senere tidspunkt.
- Det er en stund siden vi skjønte at møtet i København ikke kommer til å ordne opp i hele klimaproblemet, sier Bjurstrøm til Dagens Næringsliv.
Hun deltok i uformelle samtaler i Barcelona sammen med miljøvernministrene fra noen av de mest sentrale klimalandene i forrige uke. De egentlige forhandlingene i byen begynner mandag.
Bjurstrøm er fornøyd med ministermøtet, men oppfatter det likevel som en bekreftelse av at det ikke vil komme på plass en folkerettslig bindende avtale i København.

- Krevende

Statsråden mener en foreløpig politisk avtale bør ha en referanse til målet om at temperaturen på jorda ikke må stige mer enn to grader over førindustrielt nivå.
I tillegg bør den inneholde et langsiktig mål om å kutte utslippene med 50 prosent sammenlignet med 1990-nivå innen 2050, samt delmål som ikke ligger like langt fram i tid.
- Dette må på plass, men det er krevende, sier Bjurstrøm.
Skjebnen til den amerikanske klimaloven som for tiden behandles i Kongressen, kan bli viktig for utfallet av forhandlingene i København. Men dersom lovforslaget vedtas, så innebærer det bare et utslippskutt på 3 prosent i 2020 sammenlignet med 1990-nivå.
Til sammenligning anbefaler forskerne i FNs klimapanel at de rike landenes utslipp reduseres med opptil 40 prosent i samme periode, dersom temperaturstigningen ikke skal overstige 2 grader.
- Jeg tror ikke vi klarer å flytte USA på dette, for å være helt nøktern. Får de igjennom den loven som nå ligger der, tror jeg verden skal være lykkelig, sier Bjurstrøm.

Dansk optimisme

Til tross for at forventningene til København-møtet dempes på flere hold, er det danske vertskapet fortsatt optimister.
- Det finnes nok besluttsomhet til at vi kan komme fram til en avtale i år. Jeg tror ikke det er noe vi kan løse i mars eller april, som vi ikke også kan løse i desember, uttalte Danmarks klimaminister Connie Hedegaard i helgen.
I motsetning til USA har de fleste andre rike landene nå lagt fram forslag til egne utslippsmål for 2020. Beregninger fra FNs klimasekretariat viser at de totale reduksjonene i disse landene kan ligge et sted mellom 16 og 23 prosent, ifølge Norges Naturvernforbund.
Det er mindre enn det klimapanelet mener skal til for å holde temperaturøkningen under 2 grader. Blir det varmere enn det, er risikoen stor for at tørke, flom og stigende havnivå vil skape alvorlige problemer for mennesker mange steder i verden. I tillegg risikerer en betydelig andel av jordas dyre- og plantearter å dø ut. (©NTB)
Powered by Labrador CMS