DP helg

Steinar Haga Kristensen mottar Lorck Schive Kunstpris 2021.

Dette er mottakeren av Lorck Schive Kunstpris 2021

Av fire nominerte kunstnere er Steinar Haga Kristensen valgt ut til å motta Norges, og en av Europas største kunstpriser. Han mottok den gjeve prisen på 500.000 kroner under prisutdelingen på Trondheim kunstmuseum fredag 20. august.

Publisert Sist oppdatert

En internasjonal, faglig jury bestående av Bente Sætran, Maaretta Jaukkuri, Nadim Samman, har valgt Steinar Haga Kristensen på basis av verket ULTRAIDENTIFIKASJONSPAVILJONG, 2021.

I juryens begrunnelse står det blant annet:"Steinar Haga Kristensens utstilling overskrider summen av de ulike komponentene den består av. Juryen opplever at en gripende visjon forener verkets kaleidoskopiske ansamling av stiler og medier (som spenner fra maleri til mosaikk, fra 3D-print til dataspilldesign). Kunstnerens kompakte og kompromissløst fascinerende presentasjon åpenbarer en fantasiverden, der forholdet mellom forfatterskap og myte, byrde og letthet blir iscenesatt gjennom en gjenskapt fortelling om Orfeus. Kristensens prosjekt er mørkt, morsomt, unnvikende – og breddfullt av energi. Utover det spektakulært visuelle, gir kunstnerens rike konseptuelle landskap den tålmodige betrakter mye igjen for oppmerksomheten." (Les hele begrunnelsen her).

I totalinstallasjonen finner vi et bredt spekter av kunstneriske uttrykk; fra skulpturer, relieff, grafikk og maleri til lamper og møbler, barneklær, keramikkfat og, ikke minst, et helt nytt videospill. Videospillet beskriver et miljø (en ny offentlighet) der 39 avatarer, alle menn med ryggen til som ser seg over skulderen, løper rundt bærende på hver sin helt spesielle gjenstand. Spillet er enkelt; man orienter seg i miljøet til man støter på en annen avatar, hvorpå målet er å gi vedkommende en klem. For å kunne gjøre dette, må begge avatarene slippe sine gjenstander, hvilket fører til at de farer i bakken og knuser. Alle elementene i spillet gjenfinner vi i utstillingen som fysiske objekter, alle rikt ornamentert. Verket er en del av utstillingen med de øvrige nominerte kunstnerne, Matias Faldbakken, Kira Wager, Tori Wrånes, som står til 19. september 2021.

Johan Börjesson, direktør ved Trondheim kunstmuseum forteller at: "For meg er arbeidene i Steinar Haga Kristensens installasjon på en og samme tid utkast, tankeeksperiment og ferdige verk. Det oppleves både voldsomt og morsomt. Du står midt i den skapende prosessen, med valg av form, ornament og material, og kan forsyne deg av en visuell overflod. Steinar Haga Kristensens kunstnerskap er konsekvent voldsomt, humoristisk og inderlig."

Lorck Schive Kunstpris er et samarbeid mellom Christian Lorck Schive og hustrus legat og Trondheim kunstmuseum. Formålet med Lorck Schives Kunstpris er å skape debatt og interesse rundt samtidskunsten ved å hedre fremragende kunstnere.

Powered by Labrador CMS