oppstart

Dette gjør de gode gründerne

En av verdens fremste forskere på suksess­bedrifter mener fasiten godt gründerskap er uvanlig god forvaltning av ordinære ideer. ­Kapital er underordnet.

Publisert Sist oppdatert

Økonomiprofessoren Amar Bhide ved Unversitetet Columbia i New York har siden 1980-tallet forsket på hva som skiller småbedrifter fra raskt voksende bedrifter, i hovedsak i USA.

Hva skal til for å lykkes, og hva kjennetegner en god entreprenør? Dette har vært to helt sentrale spørsmål i hans forskning.

Professoren fikk æren av å holde åpningsinnlegget på årets fagkonferanse i bedriftsøkonomiske emner ved Norges Handelshøyskole (NHH), der temaet denne gangen var entreprenørskap og innovasjon, ifølge NHH Silhuetten.

- Ikke noe felt innen business er hottere enn entreprenørskap. Men tilførselen av ny, systematisk kunnskap om moderne forretningsdrift matcher ikke denne utviklingen, sa Bhide på konferansen til NHH Sil­huetten.

Han har med boka «Origin and Evolution of New Businesses» kommet fram til noen særtrekk ved hvordan suksessrike entreprenører jobber.

Lite kapital

- Jeg har studert et hundretalls suksessfulle entreprenørbedrifter og funnet at den typiske bedriften er etablert med ydmykhet og improvisasjon. Godt planlagte etableringer, støttet av risikokapital, er uvanlig, mener han og fortsetter:

- Entreprenører som Bill Gates og Sam Walton hadde i begynnelsen små og usikre muligheter uten særlig mye kapital, markedsundersøkelser eller banebrytende teknologi.

Bhide bedyrer det er langt viktigere at entreprenører tåler usikkerhet og overraskelser, og er gode til å selge ansikt til ansikt, enn om de er fremsynte, flinke til å gjøre avtaler eller å rekruttere topp kvalifiserte medarbeidere.

Suksessbedriftene Bhide har studert, er hentet fra Inc. Magazines liste over de 500 raskest voksende bedriftene i USA. På slutten av 1980-tallet hadde disse et gjennomsnittlig salg på 15 mill dollar, 135 ansatte og en svært rask vekst.

Mange av disse suksessfulle bedriftene blir etablert i det små av entreprenører som ikke har mye å tape. Gjennomsnittlig startkapital var ofte bare på 10.000 dollar, og mer enn en tredjedel av entreprenørene hadde heller ikke lønn fra vanlig arbeid ved siden.

For ivrige

De fleste vinnerne Bhide har intervjuet mener suksessen skyldes en uvanlig god forvaltning av ordinære ideer.

Et turbulent marked hjelper entreprenører, som ganske enkelt kan kjøpe billig fra leverandører og selge dyrt videre, fordi kundene ikke er orientert om andre løsninger eller konkurrerende bedrifter.

Markedsendringer favoriserer også de som kan raskt tilpasse seg. De gode entreprenørene endrer produkter og taktikk, og de mister ikke selvtilliten eller får panikk når markedet strammer seg til.

- Dette er en helt avgjørende kvalitet hos entreprenøren som lykkes, sier Bhide til NHH Silhuetten.

I motsetning til en allmenn oppfatning av entreprenøren som en risikosøkende, hyperkreativ og dyktig administrator med enorme ambisjoner, er dette alle sekundære egenskaper, mener Bhide.

- Faktisk kan det å være for ivrig være et handikap. Det viktige er at de tilpasser sine planer og holder koken, har mye energi og er flinke til å møte behov hos sine kunder.

Powered by Labrador CMS