Næringsliv

Effektiviserer forliksrådene

Fra nyttår kan en kreditor henvende seg direkte til namsmannen for å drive inn penger hvor skyldneren ikke bestrider kravet. Det skal gjøre saksbehandlingen mer effektiv.

Publisert Sist oppdatert

1. januar 2006 overtar staten det økonomiske og administrative ansvaret for forliksrådene fra kommunene. Både namsmann og forliksråd blir lagt inn under politiet. Det skal fortsatt være forliksråd i hver kommune, og medlemmene skal fortsatt velges av kommunestyret.

Etter nyttår åpnes det for direkte tvangsinndrivelse i saker hvor skyldneren ikke bestrider kravet. Det betyr at kreditor kan gå rett til namsmannen, uten å ha en dom i forliksrådet som bakgrunn. Det vil bare bli forhandlinger i forliksrådet hvis skyldneren har innvendinger mot kravet.

Fordelen er at partene vil spare kostnadene forbundet med behandling i forliksrådet i de mange tilfellene der skyldneren ikke har innvendinger. For skyldneren, som til sist må dekke alle kostnadene ved tvangsinnkrevning, vil det medføre reduserte gebyrer og omkostninger. Skyldnere som allerede er i en vanskelig økonomisk situasjon påføres dermed ikke større utgifter enn nødvendig.

Justisdepartementet skal sette klare kriterier for saksbehandlingstiden for de sivile sakene. Det har ikke lykkes å få rede på hvor konkrete disse kriteriene blir. ØR får opplyst at dette vil bli sendt ut i tildelingsbrev senere i år.

Generalsekretær Thor Andersen i Norske Inkassobyråers Forening håper at den nye organiseringen vil føre til at forskjellene mellom forliksrådene blir mindre.

- Det går på at man får en enhetlig løsning. Alle får samme programvare for å løse forliksrådsbehandlingen, og de får samme programvare i namsmannforretninger. Det bør kunne gi positive effekter, sier Andersen.

Inkassoforeningen stiller likevel spørsmål ved ressurstildelingen til politiet. Selv om den sivile rettspleien er sikret øremerkete midler, frykter foreningen at politiet får for lite ressurser og dermed ikke vil gi den sivile rettspleien den prioritering den skal ha. Den nye ordningen kan føre til et langt større trykk for namsmennene.

- Volumberegningen som man risikerer å få inn på namsmannens side, kan være litt lavt vurdert, mener Andersen.

Også i Politiets Fellesforbund er det skepsis til at nyordningen kan gå ut over politiets ressurser til å bekjempe kriminalitet.

- Selv om 257 millioner kroner er øremerket de nye oppgavene, så havner politiet i en negativ budsjettsituasjon på omtrent det samme som de nye oppgavene vil koste. Politiet må derfor tilføres minst 200 millioner kroner, sier organisasjonssjef Egil Haaland i Politiets Fellesforbund.

10 trege forliksråd
DomstolGjennomsnittlig
behandlingstid i dager
Vik i Sogn279,67
Grue272,79
Austrheim259,44
Nord-Odal255,5
Stryn252,5
Fauske247,08
Bykle232
Tokke193
Kåfjord176,2
Austrheim173
Byer
DomstolGjennomsnittlig
behandlingstid i dager
Trondheim100,93
Oslo96,5
Tromsø70
Harstad65,2
Stavanger64,1
Bergen62,7
Drammen60,74
Bærum51,8
Fredrikstad51,8
Larvik44,5
Drammen43,7
Sarpsborg41,4
10 kjappe forliksråd
DomstolGjennomsnittlig
behandlingstid i dager
Vestby34
Hattfjelldal32
Aurland31,3
Sauda30,8
Ørskog30,8
Krødsherad28,7
Vega28,5
Værøy28,36
Leikanger27,83
Gloppen26,13

Listen er utarbeidet på grunnlag av informasjon fra større norske inkasso- og kredittopplysningsvirksomheter. Byråene gjør oppmerksom på at én enkelt sak kan gjøre utslag i en eventuelt lang behandlingstid. Det er brukt gjennomsnittstall på forliksråd der flere byråer har oppgitt tall. Listen gir derfor ikke et helt korrekt bilde på behandlingstid i forhold til alle saker som blir behandlet i de ulike forliksrådene. Sakene gjelder utelukkende pengekrav.

Powered by Labrador CMS