Samfunn

I vår demonstrerte flere tusen mennesker utenfor for Black Lives Matter utenfor Stortinget.

Eldre skriver innlegg, unge demonstrerer

Den hverdagslige politiske deltakelsen er økende i befolkningen, og det tas i bruk nye virkemidler for å påvirke samfunnsutviklingen, viser tall fra SSB.

Publisert Sist oppdatert

I 2020 foregår også mye av den politiske deltakelsen på digitale plattformer, og 15 prosent av befolkningen har skrevet innlegg på internett for å påvirke en politisk sak.

Dette er en oppgang på hele 8 prosentpoeng siden 2017, viser Levekårsundersøkelsen.

Særlig eldre er blitt flinkere til å utrykke sitt politiske engasjement på internett: mens kun 1 prosent av de 67 år og over hadde skrevet innlegg for å påvirke en politisk sak i 2011, gjaldt dette 9 prosent i 2020.

Samtidig har ungdom og unge voksne gått i motsatt retning: For personer i alderen 16-24 år har andelen som har skrevet politiske innlegg på internett falt fra 20 prosent i 2011 til 12 prosent i 2020.

For denne gruppen har deltakelse i lovlige politiske demonstrasjoner overtatt plassen som den mest populære formen for å påvirke politiske prosesser. 17 prosent oppgir i 2020 å ha deltatt i politiske demonstrasjoner i 2020, mot 11 prosent i 2011.

Demonstrasjonsrekord

I befolkningen i alt har 8 prosent deltatt i lovlige offentlige demonstrasjoner de siste 12 månedene.

Dette er det høyeste tallet siden man startet å kartlegge denne politiske deltakelsesformen i levekårsundersøkelsen i 2011, og alle aldersgrupper har økt sin deltakelse i demonstrasjoner.

En årsak til denne økningen kan være at sentrale politiske saker den siste tiden har blitt løftet frem i offentligheten nettopp gjennom demonstrasjoner. Det gjelder blant annet klimasaken og Black Lives Matter-bevegelsen.

Powered by Labrador CMS