Kunst

På 1300-tallet begynte europeiske pestleger å iføre seg nebbmasker med duftende urter som skulle beskytte mot luftbåren smitte. Dette er en noe mer morderne variant. Nebbet ble etter hvert også et symbol på pest, da man mente smitten ble spredd med fugler.

Epidemienes myter

Den justinianske pesten, oppkalt etter den romerske keiseren Justinian, kalles den første pandemien. Men den andre pandemien var atskillig verre. Det var den som ble kalt Svartedauden, skriver Terje Nordby i denne artikkelen om epidemier og myter.

Publisert Sist oppdatert

Terje Nordby er dramatiker, forfatter, musiker og mytolog. Han har forfattet mytologibøker og han stod bak «Mytekalenderen», som gikk på radio på NRK P2 for en tid tilbake. Nordby var Tramteaterets husdikter. Han skriver fast om myter og merkedager i magasinet Plot.

Første gang vi hører om Apollon i Homers Iliaden, er i beretningen om en hevnens gud som stiger ned fra Olympen om natten. Pilene skrangler i koggeret før han sender dem ut over akaiernes (hellenernes) leir. Først dør esler og hunder, så mennesker. Hans våpen er buen, og hans skudd er sykdommens piler. Akaierne hadde hånet en av gudens prester, og «luene steg fra tallrike likbål».

Sykdom er gudenes straff

For å lese denne saken må du være abonnent

Dagens Perspektiv - nye saker på nett hver dag og 8 papirmagasiner i året. Alle abonnenter gir tilgang til alle artikler og e-utgaven. For å få papirutgaven, velg nett og papir. Vi har disse tilbudene:

Dagens Perspektiv
Nett og papir
3 mnd

99,- 715,-

KJØP

Dagens Perspektiv
Nett og papir
12 mnd

2700,-

KJØP

Dagens Perspektiv
Nett
1 mnd

1,- 199,-

KJØP

Dagens Perspektiv
Nett
12 mnd

2290,-

KJØP

Powered by Labrador CMS