Europa

Owen Smith annonserte i dag sitt kandidatur som leder for det britiske arbeiderpartiet Labour.

Er dette mannen som kan vippe Corbyn av pinnen?

Publisert Sist oppdatert

Mens den konservative leiren i Storbritannia tilsynelatende er i ferd med å få ting på stell, er det fortsatt full splittelse i arbeiderpartiet Labour, hvor mange har tatt til orde for å fjerne den nokså ferske lederen Jeremy Corbyn fra sin posisjon.

I dag annonserte den til nå kanskje sterkeste kandidaten for å erstatte Corbyn sitt kandidatur: Tidligere arbeids- og pensjonsminister i skyggeregjeringen, Owen Smith.

Mye av årsaken til Smiths sterke stilling er hans i utgangspunktet positive oppfatning av Corbyn - en skal ikke glemme at Corbyn selv ble valgt med overveldende flertall av Labour-medlemmene så sent som i 2015.

En må derfor anta at Smith var svært klar over hva han gjorde da han sa følgende i dag:

– Corbyn er en god mann og han har hatt rett om mye, inkludert sterk motstand mot finansielle innstrammingstiltak. (...) Men han er ikke en leder som kan lede oss i et valg og vinne for Labour, slo han fast ifølge The Guardian.

Han appelerte også til grasrota i Labour-leiren med følgende uttalelse:

– Arbeidere har ikke råd til å ha en dag som i dag, når Toriene (De Konservative, journ. anm.) popper chanpagnen og feirer deres kroning, og prosepktet om en Labour-regjering føles så fjernt.

Samtidig gikk han løs på flere sentrale aktører i det som har blitt omtalt som et «kuppforsøk» på Jeremy Corbyn, og sa de «er en del av problemet i Labour.» Selv kunne han aldre brutt ut fra moderpartiet, slo han fast:

– Jeg kan lege dette partiet. Jeg kan være en troverdig Laobur-leder og den neste statsministeren, sa han under sin tale.

Det betyr at Corbyn nå kjemper mot Angela Eagle og altså Owen Smith om arbeiderpartiets lederskap. Enn så lenge anses Corbyn som favoritt, fordi han fortsatt nyter støtte hos partiets nasjonale administrasjonskommité, og en stor andel av partiets medlemmer.

Powered by Labrador CMS