Samfunn

Nå må du kunne din Olsen-banden for å bli dansk statsborger.

Er du "klog" nok til å bli dansk

Danskene har gjeninnført og oppdatert testen for nye statsborgere. Nå må man vite når Olsen-banden hadde premiere.

Publisert Sist oppdatert

Hva er en overenskomst? Når hadde den første filmen om Olsen-banden premiere? Og hvor mange stenderforsamlinger ble opprettet i 1834?

Det er noen av spørsmålene som Berlingske Tidende har hentet ut fra den nye testen som - hvis man klarer minst 32 av 40 riktige på, avgjør om man får dansk statsborgerskap.

Noen spørsmål omhandler historie. For eksempel må man vite hva det stod på runestenen som Harald Blåtann reiste i Jelling omkring 965. (At han innførte kristendommen i Danmark).

Andre spørsmål tester kunnskapene om gastronomi: Hvilken dansk restaurant fikk sin tredje Michelinstjerne i februar 2016? (Geranium).

Tester også i Norge

Norge innførte en lignende test i 2014, som blant annet tester vordende statsborgere i hvorvidt lærere har lov til å bruke fysisk straff overfor elvene og hva straffeloven sier om de som presser barna sine til å inngå ekteskap.

Men i Danmark gikk man bort fra slik testing under den sosialdemokratiske statsministeren Helle Thorning-Schmidt i 2013. Den gamle testen var også "enklere" i at man kun trengte 22/30 riktige. Pensum var også kortere. Mens man før måtte gjennom 94 sider, er sideantallet økt til 148 for den nye testen.

Powered by Labrador CMS