Etterretning: Toppsjefer drømmer om sabbatsår

Publisert Sist oppdatert

Mandag Morgen har spurt folk om hva som vil motivere dem til å yte enda mer i arbeidet. 35 prosent plasserer utsikten til en økonomisk bonus som den viktigste motivasjonsfaktoren (se figur). I tillegg er det 6 prosent som peker ut frynsegoder som det mest motiverende.

Så mange som 27 prosent lar seg heller motivere av videreutdanning og kompetanseheving i regi av jobben. I alt 16 prosent lar seg først og fremst lokke av utsiktene til en bedre stilling, mens en av ti setter muligheten for å kunne ta et sabbatsår øverst på listen. Forskjellene er små mellom kjønn, aldersgrupper, utdanningsgrupper og inntektsgrupper. Mest uventet er det at arbeidstakere over 60 år er klart mest opptatt av å få være med på videreutdanning eller kompetanseheving i bedriften. Noe overraskende er det kanskje også at toppledere med høy lønn er klart minst opptatt av økonomiske goder. De samme høytlønnede topplederne skiller seg ut ved å være den gruppen i arbeidslivet som fremfor alle kan tenke seg et sabbatsår.

«Nordmenn er mindre opptatt av lønn enn andre, og min erfaring når jeg skal rekruttere ledere her i Norge, er at lønn er en lite mobiliserende faktor,» sier Lars Esholdt, partner i Korn/Ferry. «Det betyr ikke at lønn er uviktig. Men for nordmenn betyr det også mye å ha gode kolleger, å kunne utvikle seg på arbeidsplassen og å arbeide i et selskap man kan identifisere seg med. Jeg tror det er svært få nordmenn som skifter jobb først og fremst motivert av lønn. Dette er spesielt for Norge.»

Lars Otto Wollum, tidligere internasjonal leder i SAS og Booz Allen Hamilton, tror det stemmer at mange toppledere i Norge setter utsikten til et sabbatsår høyt, og at dette er noe hodejegere bør legge mer vekt på. «Å ta et sabbatsår er ikke uvanlig i større selskaper i utlandet. I for eksempel Frankrike og Australia er dette utbredt. Ofte er det snakk om å ta permisjon for å få mulighet til å oppdatere eller videreutdanne seg på et spesielt felt. Jeg tror dette kunne friste flere til å søke lederjobber også her i Norge.»

Referanse: Mandag Morgen/Zapera

Powered by Labrador CMS