Etterretninger nr. 33, 2007
Denne ukens etterretninger omhandler bl.a. hvem er verdens fem sunneste nasjoner, dansk klimasatsing, karrierekvinner i u-land, samt shoppinghjelp for menn.
Helse
Fem av verdens sunneste nasjoner
Japan, Frankrike, Island, Sverige og Cuba er blant verdens fem sunneste nasjoner, skriver Foreign Policy. Det anerkjente nettstedet har søkt å identifisere fem av landene i verden med den sunneste befolkningen og årsakene til at det er slik. Analysen tar utgangspunkt i landenes helsevesen, helsepolitikk, levealder og sykdomsutbredelse.
Japan
Beste sunnhetstegn: Japanere lever lenge. Japanske kvinner blir i
gjennomsnitt 86 år – det er eldst i verden. Japanske menn lever lenge de
også – til de bli 79 år.
Hemmeligheten: Mat med minimalt kolesterolinnhold – sjømat og ris –
har holdt hjerte- og karsykdommer i sjakk i Japan.
Utfordring: Økende antall diabetikere grunnet stadig større japansk
appetitt på fet, vestlig mat.
Frankrike
Beste sunnhetstegn: Overraskende få tilfeller av hjerte- og karsykdommer
– den vestlige verdens største «morder».
Hemmeligheten: Fransk «slow-food» og den daglige lille dosen med rødvin.
Særlig franskmenns evne til å spise lange måltider, uten å overdrive inntaket
av verken mat eller drikke, fremheves som et stort, fransk helse-pre.
Utfordring: Fedmeproblemet øker i Frankrike, og helseeksperter frykter at
hjerte- og karsykdommene
snart vil gjøre et kraftig innhogg også i den franske befolkningen.
Island
Beste sunnhetstegn: Lavest barnedødelighet i verden. Kun 2 av 1000 barn dør før de fyller fem. I USA er tallet 7 av 1000.
Hemmeligheten: Svært god oppfølging av gravide, samt tett oppfølging
av nyfødte. Island har en av de høyeste fødselsratene i Europa.
Utfordring: Islandske barn og unge er en av gruppene i verden som
konsumerer mest sukkerholdig mat, drikke og godteri.
Sverige
Beste sunnhetstegn: Svenskene er av dem som har lavest dødelighet fra
kreft, og er generelt svært friske.
Hemmeligheten: Et helhetlig offentlig helsetilbud. Det offentlige
finansierer 85 prosent av alle pasientbehandling i landet. Svenske myndigheter
bruker penger på alt fra topp medisinsk utstyr til tilrettelegging av turstier
i byområder – med helseperspektiv som utgangspunkt.
Utfordring: Pengebruken koster, og ventelistene for behandling blir
stadig lengre.
Cuba
Beste sunnhetstegn: Lav barnedødelighet og lang gjennomsnittlig leve-
alder, tross status som utviklingsland.
Hemmeligheten: Flere leger per innbygger enn noe annet land – 6 leger
per 1000 cubanere. Legger stor vekt på forebygging.
Utfordring: Cubas økonomi er mildt sagt skrantende, noe som også får
konsekvenser for helsesektoren. Blir man først syk, er tilgangen på utstyr og
medisiner ikke på høyden. Dessuten kan en politisk åpning mot omverden føre med seg den
dødligste USA-importen av dem alle: Amerikanske matvaner.
Kilde: Foreign Policy
Miljø
Syddansk klimaprosjekt får penger
Dong Energy går inn med 1 million danske kroner i fondet bak det ambisiøse Project Zero – Bright Green Business. Prosjektet går ut på å gjøre den syddanske kommunen Sønderborg klimanøytral innen 2020, samtidig som det skapes 5.000 nye arbeidsplasser i regionen. «Sønderborg og Als vil være en modell for hvordan vekst og bærekraftig utvikling kan gå hånd i hånd», sier borgmester i Sønderborg Jan Prokopek Jensen.
Med tilskuddet fra Dong Energy har prosjektet fått inn 9 millioner kroner. Andre bidragsytere er Syd Energi, Danfoss og Sønderborg kommune.
Kilde: Børsen
Arbeidsliv
Truer med masseoppsigelse
13.000 finske sykepleiere truer med å si opp jobbene sine neste måned på grunn av en lønnstrid. Sykepleierne tjener for øyeblikket 1.900 euro, tilsvarende 14.600 kroner i måneden. Den lave lønnen har bidratt til at mange sykepleiere har forsvunnet utenlands, blant annet til Norge.
«Tusenvis av sykepleiere har flyttet til Sverige og Norge siden 1990-årene ettersom lønnen der er så mye høyere,» hevder Jaana Reijonaho i fagforeningen Tehy. Nå krever foreningen at de ansatte får et lønnshopp på 24 prosent. Arbeidsgiverne har så langt tilbudt 12 prosent lønnsøkning. Ifølge Tehy har halvparten av organisasjonens 124.000 medlemmer problemer med å overleve på sykepleierlønnen.
Kilde: BBC News
Ledelse
Mangler kvinner i lederstillinger
Kun 10 prosent av styremedlemmene i selskaper i Singapore er kvinner, viser statistikk fra Singapore Institute of Directors. Den kvinnelige ministeren for finans og transport, Lim Hwee Hua mener det er helt nødvendig at selskapene nå begynner å bevisst rekruttere kvinnelige styremedlemmer. Lim etterlyser også kvinnelige direktører, ifølge Business Times i Singapore. Hun oppfordrer godt kvalifiserte kvinner vil takke ja når de får tilbud om direktørjobber i Singapore. Hun understreker at dette vil fremme likestilling.
Kilde: Business Times, Singapore
Arbeidsliv
Lettere for karrierekvinner i u-land
En ny studie antyder at kvinner med utdanning i u-land lettere kan gjøre karriere enn kvinner i rike land. «I land som Tyskland og Sveits finnes det kulturelle og sosiale oppfatninger av kvinner som gjør det vanskeligere å ha en karriere. I u-land, der det er stort behov for talenter og en enorm vekst, kreves det imidlertid at samfunnet tilpasser seg andre normer raskere,» sier Samuel DiPiazza, toppsjef i PricewaterhouseCooper, som har utarbeidet rapporten.
«I Tyskland har vi et konsept knyttet til «ravnemødre», som antyder at kvinner som arbeider forlater barna», fremhever tyske Elisabeth Kelan ved London Business School. Resultatet er at under 16 prosent av tyske kvinner med barn under seks år arbeider fulltid.
Det påpekes som et tankekors at Tysklands første kvinnelige statsleder, Angela Merkel, ikke har barn. Kontrasten er ifølge rapporten stor i forhold til den indiske høyteknologi-bransjen der kvinnene kommer lettere til fordi suget etter dyktige personer er så stort.
Et annet kontroversielt funn i rapporten er at Kinas ettbarns-politikk har hjulpet kvinnene frem, ettersom de ikke har måttet konkurrere med sine brødre om utdanning og foreldrenes anerkjennelse. Politikken er tidligere blitt kritisert fordi den har fått foreldre til å abortere jentebarn, ettersom gutter anses som mer attraktivt. Rapporten går også på tvers av moderniseringsteorier som tilsier at u-land tar opp i seg sosiale normer fra økonomisk mer avanserte land.
Kilde: FP Passport, http://www.womens-forum.org/
Politikk
Toppmøte om næringshager
Leder i kommunalkomiteen på Stortinget, Tore Hagebakken (Ap) skal møte kommunalminister Magnhild Meltveit Kleppa og lederen for Nettverket Næringshagene i Norge, Tove K. Guld-brandsen, 15. november. Hensikten med møtet er å diskutere mulige løsninger for en fornuftig videreføring av næringshageprosjektet, fremholder Hagebakken.
Debatten rundt Næringshagenes fremtid har skutt fart etter Mandag Morgens artikkel, der det kom frem at ingen av de drøyt 50 næringshagene ser ut til å kunne klare seg uten fortsatt offentlig støtte, selv om hensikten er at de skal være selvfinansierte etter fire år (se Ukebrevet nr. 31/2007).
«Jeg mener det er viktig at vi finner fornuftige løsninger for de næringshagene som viser seg å ha livets rett,» sier Tore Hagebakken.
Kilde: Mandag Morgen
Økonomi
Amerikanske kunder er lei av grønne produkter
Frykten for nedgang i boligmarkedet og i resten av økonomien rammer miljøvennlige produkter i USA. Ifølge en ny undersøkelse er amerikanske konsumenter mindre villig til å betale ekstra for miljøvennlige eller energieffektive produkter. 16 prosent færre enn i fjor sier at det er sannsynlig at de vil kjøpe slike produkter i år. Det er nedgang på alle områder. Færre sier de vil kjøpe miljøvennlige hjemmeprodukter, som lyspærer, spesialisolering og miljømerkede produkter.
Selskapet Shelton Group, som står bak undersøkelsen, sier imidlertid at krisen i det amerikanske boligmarkedet bare er halvparten av forklaringen.
De siste årene har konsumentene blitt bombardert av markedsføring fra bedrifter som har kastet seg på den grønne bølgen, fremhever direktør Suzanne Shelton i Shelton Group. Hun sier at folk undersøker om produktene er så miljøvennlig som de hevder, men også om det betyr nok for dem til å betale litt ekstra.
Færre konsumenter er altså villige til å betale regningen for miljø- og energieffektive kjøp, til tross for at de kan vil spare mye på lang sikt eller at slike kjøp kan lette deres samvittighet når det gjelder miljøet. Markedsførere bør, ifølge Shelton, være oppmerksomme på innholdet og troverdigheten til budskapene de sender ut. Prisen har betydning, og konsumentene kan være i ferd med å bli lei av bedrifter som fremstår grønne i rent markedsføringsøyemed.
Kilde: GreenBiz.com
Handel
Shoppehjelp for menn
Ny teknologi gir handlende ved Galeria Kaufhof i Essen, Tyskland tips om hva som passer godt til plagget som prøves.
Systemet er til utprøving i herreavdelingen på kjøpesenteret og baserer seg på å utnytte radiobrikker (rfid), som har erstattet strekkodene for logistikk-formål, på en ny måte. «Smarte hyller» holder dessuten oversikt over varebeholdning, og bidrar til at den handlende kun får tips om varer som faktisk finnes i butikken. Dette gir bedriften full oversikt, i sanntid, over varenes gang fra sentrallager, via butikklager til selve butikkarealet. Ukebrevet har i en tidligere etterretning omtalt et annet testforsøk hvor venner kunne gi handlende tips fra pc-stolen hjemme, med basis i kameraer installert i prøverommene.
Kilde: ZD Net, Emerging technology trends
Kina
Korrupte Kina
Korrupsjon er en av de største truslene for stabiliteten i Kina, advarer Carnegie Endowment for International Peace i USA. De har beregnet at korrupsjon koster kinesisk økonomi 86 milliarder dollar hvert år, noe som er mer enn Kinas årlige utdanningsbudsjett. Bestikkelser og tyveri blant tjenestemenn er et økende problem. Ledere avstår fra å røre problemet, i frykt for å miste makt.
Kilde: BBC News
Verden i tall
62,8 millioner dollar – Markedsverdien til Kinas web 2.0 bedrifter i dag
645,8 millioner dollar – Markeds- verdien til Kinas web 2.0 bedrifter i 2011
2000 – Antall kinesiske web 2.0 tjenester i dag
70% – Andel unge kinesere som deltar i sosiale nettverk
37 – Antall venner, unge, kinesiske internettbrukere har fått, i gjennomsnitt, via sosiale nettverk som de ikke har møtt i virkeligheten.
18 – Antall venner, unge, amerikanske internettbrukere har fått, i gjennomsnitt, via sosiale nettverk som de ikke har møtt i virkeligheten.
Kilde: China Herald