Europa

Theresa May er på vei inn i statsministerjobb og Downing Street nummer 10.

EU legger tidlig press på May

Tirsdag holder David Cameron sitt siste regjeringsmøte før han blir erstattet av Theresa May. EU-ledere sier de forventer en rask brexit-prosess når Storbritannia nå får ny statsminister.

Publisert Sist oppdatert

Cameron er statsministeren som i utgangspunktet ønsket å holde en folkeavstemning om EU for å skape enhet i eget parti – en folkeavstemning han regnet med ville ende med at Storbritannia ble værende i EU.

I stedet forlater han 10 Downing Street for siste gang som statsminister, og overlate nøkkelen til Theresa May onsdag. Hun blir statsministeren som leder Storbritannia ut av EU.

May har ennå ikke sagt noe om når hun vil utløse artikkel 50 i Lisboa-traktaten, som vil få utmeldingsprosessen i gang. Men både EUs økonomikommissær Pierre Moscovici og Tysklands statsminister Angela Merkel understreker at de forventer at britene nå redefinerer sitt forhold til EU så raskt som mulig.

Franske Moscovici understreker at ytterligere forsinkelser vil forlenge usikkerheten som bidrar til å skade økonomien.

– Det konservative partiet gikk fort fram. David Cameron skulle ha blitt erstattet i september, vi er bare i juli, så hvorfor miste de to månedene? Det er mulig at diskusjonen med Den europeiske union også skyter fart. Det er hva jeg tror mange mennesker forventer, håper og ber om, sa Moscovici idet han var på vei inn til EUs finansministermøte i Brussel tirsdag.

Få timer tidligere kom Merkel med samme type signaler.

– Storbritannia må klargjøre hvilken tilknytning landet ønsker å ha til EU i framtiden, sa Merkel da hun mandag kveld deltok på en mottakelse for diplomater nord for Berlin.

Uttalelsen kom kort tid etter at det ble klart at May er eneste kandidat til å bli toryenes leder, og at hun overtar som statsminister allerede onsdag.

Powered by Labrador CMS