Europa

Plastposer er kanskje en av verdens største miljøutfordringer.

EU: Vil forby utdeling av tynne plastposer

EU går nå til krig mot tynne plastposer for å redusere avfallet. I 2010 brukte hver EU-innbygger ca. 198 plastposer i året. De tynne forurenser mer enn de tykke.

Publisert Sist oppdatert

Tynne plastposer blir definert som tynnere enn 50 microns, også kalt mikrometer. En mikrometer er en enhet av lengde lik 1/1000 (0,001) mm. 90% av alle plastposer som produseres er tynne plastposer.

I følge EU/EØS-nytt sa saksordfører Margrete Auken at dette er en stor seier. Danske Margrete Gunnarsdatter Auken er utdannet prest og representerer Socialistisk Folkeparti i EU-parlamentet. Hun mener EU med dette er helt i front av moderne lovgivning på området. I tillegg til å spare miljøet mener EU det også gir store samfunnsøkonomiske gevinster. Lovgivingen gir EU-landene to valg:

1.Innføre tiltak som reduserer forbruket av slike bæreposer til 90 poser per innbygger innen utgangen av 2019 og 40 poser per innbygger innen 2025.

2.Forby gratis utdeling av slike tynne bæreposer over disk innen utgangen av 2018.

Plastic fantastic

I 2010 ble anslagsvis åtte milliarder plastposer søppel i EU. De 508 millioner innbyggerne i EU bruker ca. 100 milliarder plastposer i året, hvorav 89 % bare brukes en gang.

Helt siden 1930-årene har verdens produksjon av plast økt kraftig. I følge magasinet Ren Mat, som utgis av sammenslutningen Oikos Norge, slår en rapport fra WWF fast at 75 prosent av alt søppel i havet består av plastbaserte produkter som poser, emballasje, lightere, tannbørster. Av verdens totale plastproduksjon havner omlagt 10 % i havet. Plast, hvor olje er en viktig bestanddel, har svært lang nedbrytningstid og kan underveis forårsake store skader for både dyreliv og miljø.

Stadig flere forbrukere er også på egen hånd blitt oppmerksomme på den enorme miljøutfordringen plast representer. Bruken av handlenett har øket over hele Den vestlige verden, mens noen ønsker å fjerne en av de største avfallsprodusentene – emballasje – helt. Butikken Original Unverpackt i Berlin tilbyr over 400 varer uten innpakning. I butikken selges alt fra grønnsaker til tannkrem, oljer og vin fra store beholdere. Forbrukerne tar med krukker og flasker eller annen emballasje man måtte ha fra før og fyller opp det man trenger. Plastrelaterte produkter er en av de mest brukte emballasjeproduktene.

Samtidig mener EU at satsing på såkalt sirkulær økonomi både kan skape vekst og arbeidsplasser og bidra til reduserte miljøutslipp. De har tidligere beregnet av avfallshåndtering kan skape 580.000 euro-jobber ved i innføre strengere direktiver. Sirkulær økonomi omhandler både resirkulering (gjenbruk) av alle typer avfall hvor ressurser forblir i økonomien, også etter at et produkt ikke lenger brukes til sitt opprinnelige formål. EU har mål om 60 % resirkulering av all plast innen 2030. For annet avfall som papir er målet 90 % innen 2025, 80 % på emballasje innen 2030 mens husholdsavfall skal resirkuleres med 70 % innen 2030.

For å skape bedre inndekning på 2015 budsjettet forsøkte den blå-blå regjeringen å innføre en såkalt plastposeavgift på 1.50 per pose inklusive papir, men unntak av nedbrytbare poser av bioplast. Avgiften var ikke definert som en miljøavgift, og skulle etter planen innføres 15. mars i år, men ble droppet etter stor motstand, ikke minst fra norsk plastindustri og dagligvarebransje. Avgiften ville gitt 1. milliard kroner i inntekter til Statskassen.

Powered by Labrador CMS