Europa

Europeisk venstreside enes i synet på ISDS

Det mest kontroversielle innslaget i handelsavtalen mellom EU og USA er investor-stat tvisteløsning, eller ISDS. Europeisk venstreside beveger seg nå mot opprettelsen av en ny domstol for handelsavtaler.

Publisert Sist oppdatert

Medlemmer av den progressive alliansen av sosialister og demokrater, den nest største grupperingen i Europaparlamentet, ble i går enige om en tvisteløsningsmekanisme for stater og investorer, såkalt ISDS som har endt opp som den mest kontroversielle delen i TTIP, den store handelsavtalen mellom EU og USA.

Den europeiske venstresiden har lenge vært svært delt i synet på ISDS som mange anser som en mekanisme som kan "låse" fremtidige politikere til dagens politikk.

For eksempel har Vattenfall saksøkt Tyskland fordi deres atomkraftverk ble verdiløse i det tyske politikere vedtok å fase ut atomkraft.

De fleste handelsavtaler skal i slike situasjoner sørge for at investorer blir tilstrekkelig kompensert, og det foregår som regel i såkalt internasjonal voldgift men kritikken har ofte gått på at investorer har forholdsvis større makt, særlig i møte med mindre stater.

Dessuten har mange reagert på at selve tvisteløsningen foregår i lukkede rom uten demokratisk forankring, ofte er det snakk om en uavhengig fagmann som opptrer som dommer forann et lite panel.

I den nye teksten til alliansen heter det herved at de ønsker å bytte ut systemet for ISDS i handelsavtalen med et nytt system for tvisteløsning mellom stater og investorer.

Politico.eu peker på at dette åpner døren for at det kanskje en dag kan opprettes en internasjonal domstol for handelstvister. Blant annet har den franske handelsministeren Matthias Fekl foreslått reformer som peker i den retningen.

Den tyske økonomiministeren, sosialdemokraten Sigmar Gabriel, har også tatt til orde for opprettelsen av en internasjonal handelsdomstol.

Nye runder med forhandlinger er planlagt avholdt i midten av juli.

Powered by Labrador CMS