Europa

Utenriksminister for Tyskland Frank Walter Steinmeier.

EUs "kjerne-land" vil se på unionens fremtid

Utenriksministrene i landene som grunnla EU skal møtes i Roma for å diskutere veien videre.

Publisert Sist oppdatert

De seks originale medlemmene av EUs kull- og stål-union, det som senere skulle utvikle seg til dagens EU med 28 medlemsland, møtes i dag i Roma for å diskutere muligheten for å nedsette en uformell gruppe bestående av "kjerne-land" som ønsker å bidra til å finne ny kurs for EU. Det melder Politico.

I 2017 er det seksti år siden Romatraktaten ble signert, og samlingen i Roma ses på som en symbolsk handling i så henseende. Landene som møtes er Belgia, Frankrike, Tyskland, Italia, Luxembourg og Nederland.

En EU-diplomat forklarte til avisen at det er italienerne som har tatt initiativ til samlingen, og målet skal være å forsøke å finne svar på spørsmålet: Deler medlemslandene fortsatt de samme verdiene og interessene som i 1957?

Det korte svaret på det er nei. De siste årene har de fleste landene opplevd å se euroskeptiske partier øke kraftig i oppslutning. Og meningsmålingene akkurat nå viser at britene ønsker å forlate EU. I det siste har det også vært snakk om muligheten for at EU kan utvikle seg i to retninger, en løsning som har kommet til i forhandlingene med Storbritannia.

På møtet i Roma er det ventet at landene skal forsøke å finne en fremtid for EU som ikke innebærer at EUs veier skilles.

Alle medlemslandene møtes i Europarådet 188 februar for å få på plass en avtale med Storbritannia.

Powered by Labrador CMS