Samfunn

Selve fotlenkeenheten er lik for alle, men reimene kommer i alle størrelser og tilpasses på grunnlag av leggens diameter

Fengslet i eget hjem

Med 2,0 i promille suste han av ­motorveien «som en ildkule». I dag er 21-åringen takknemlig for at han fikk sone straffen hjemme. Nå skal ordningen med fotlenkesoning utvides.

Publisert Sist oppdatert

Selv husker han knapt noe fra ulykkesnatten sensommeren 2017. Han var 19 år og fersk sjåfør. Både farten og promillen var skyhøy. Bilen ble totalvrak og han selv slapp unna med skrubbsår, blåmerker og to-tre sting i bakhodet. «Etter rettens syn er det nærmest et under at tiltalte ikke ble påført alvorligere personskader etter ulykken, eller forårsaket skader hos andre», heter det i dommen fra tingretten, som falt først i januar i år.

Sendrektig politiarbeid ga strafferabatt: 36 dagers ubetinget fengsel, 13.000 kroner i bot og tap av førerkort i to og et halvt år. Tidlig i mai i år var soningen unnagjort – med fotlenke hjemme i foreldrenes enebolig.

Fotlenke er en elektronisk enhet som blir festet rundt ankelen til den som soner. Hvis fotlenken tas av, utløses det en alarm hos Kriminalomsorgen. På Kriminalomsorgens fagspråk kalles denne formen for soning for «straffegjennomføring med elektronisk kontroll». Når du ikke er på arbeid, studerer eller lignende, skal du være hjemme. Bevegelsesfriheten begrenses.

For å lese denne saken må du være abonnent

Dagens Perspektiv - nye saker på nett hver dag og 8 papirmagasiner i året. Alle abonnenter gir tilgang til alle artikler og e-utgaven. For å få papirutgaven, velg nett og papir. Vi har disse tilbudene:

Dagens Perspektiv
Nett og papir
3 mnd

99,- 715,-

KJØP

Dagens Perspektiv
Nett og papir
12 mnd

2700,-

KJØP

Dagens Perspektiv
Nett
1 mnd

1,- 199,-

KJØP

Dagens Perspektiv
Nett
12 mnd

2290,-

KJØP

Powered by Labrador CMS