internasjonalt eu

FN ber om gransking av krigsforbrytelser i Gaza

FNs hovedforsamling oppfordrer Israel og palestinerne om å granske beskyldninger om krigsforbrytelser under Gaza-krigen.

Publisert Sist oppdatert
Hovedforsamlingen vedtok torsdag en resolusjon som ber om gransking av mulige krigsforbrytelser begått både av den israelske hæren og palestinske væpnede grupper. 18 land stemte mot resolusjonen, blant annet Israel og USA, mens 44 land unnlot å stemme.
Påstandene om forbrytelser begått under krigen forrige vinter kommer fram i en kontroversiell FN-rapport som kritiserer begge partene i konflikten. Den såkalte Goldstone-rapporten ble behandlet i FNs menneskerettsråd i forrige måned.
Norges FN-ambassadør, Morten Wetland, holdt torsdag innlegg om rapporten i hovedforsamlingen. Wetland sier kravet om etterforskning av mulige krigsforbrytelser bør følges opp av FNs generalsekretær Ban Ki-moon og FNs menneskerettsråd. Norge har krevd at mulige brudd på folkeretten under krigen må etterforskes, slik også Goldstone-rapporten krever.
Israel har gjort det klart at det ikke er aktuelt med noen gransking av israelske soldaters opptreden under krigen på Gazastripen. De har bestemt at en arbeidsgruppe skal se på den FN-støttede granskingen, som ble ledet av den respekterte juristen Richard Goldstone. (©NTB)
Powered by Labrador CMS