Samfunn

IPCC-toppsjefen gjestet i dag årets Zerokonferanse for å snakke om FN-rapporten om 1,5 graders global oppvarming.

FN-sjef understreket alvoret

– Det er helt avgjørende å kutte 45 prosent i utslippene innen 2030 for å unngå fatale konsekvenser, sier sjefen for FNs klimapanel, Hoesung Lee. Regjeringen besluttet i dag å gi fire millioner ekstra til panelet.

Publisert Sist oppdatert

Sjefen for FNs klimapanel (IPCC), sørkoreaneren Hoesung Lee er i Norge. Som hovedattraksjon ved Zeros årlige klimakonferanse i Oslo onsdag, understreket han alvoret vi alle står overfor.

– Dere er her i dag for å diskutere hvordan vi kan oppnå endringen som trengs, sa Lee.

Klima-toppsjefen ramset opp noen av hovedfunnene i rapporten og fordelene ved å holde jordas temperatur til 1,5 istedenfor 2 grader.

Han gjentok også at det er helt avgjørende å kutte 45 prosent i utslipp innen 2030 for å unngå fatale konsekvenser.

– Hvis vi greier å holde jordens temperatur til 1,5 grader vil blant annet havnivåene være 10 centimeter lavere enn ved 2 grader. For å sette det i kontekst vil det si at 10,000 færre mennesker vil merke alvorlige konsekvenser som følge av klimaendringene, påpekte Lee.

Norge skal gi ytterligere fire millioner kroner til FNs klimapanel i 2018, annonserte regjeringen i dag. Pengene skal gå til formidling av klimapanelets resultater til beslutningstagere, særlig i utviklingland.

Både Hoesung Lee og statsminister Erna Solberg deltok i dag på Zerokonferansen.

Takket Norge

Hoesung Lee ga uttrykk for takknemmelighet overfor Norges innsats og bidrag i FNs klimapanel.

– Norge har vært en fantastisk støttespiller siden IPCCs oppstart for tretti år siden, sa Lee til et nokså fullt Skur 13 på Aker Brygge i Oslo sentrum.

Norge var et av landende som deltok i grunnleggelsen av panelet i 1988.

– Norge har vært enormt støttende og instrumentell helt siden begynnelsen både når det gjelder vitenskapelig kunnskap og i prossesen av forskning og politikkutforming, sa Lee.

I tillegg oppfordret IPCC-lederen eksperter til å kommentere på de kommende FN-rapportene om endring i klima, blant annet kommer to nye spesialrapporter fra IPCC – en om hav og en om land.

– Dere er her i dag for å diskutere hvordan vi kan oppnå endringen som trengs og jeg vil fortelle dere hvordan dere kan bidra til rapporten, sa han og fortalte at IPCC fikk inn over 42,000 kommentarer fra ekesperter og stater i arbeidet med 1,5 gradersrapporten.

– Jeg håper så mange som mulig av dere vil bidra i denne episke prosessen så vi kan ha en forbedret vitenskapelig evaluering.

– Deres ambisjoner og IPCCs ambisjoner er de samme, sa IPCC-lederen fra podiet og oppfordret politikere, næringsliv og enkeltpersoner til å ta sin del av ansvaret.

– Vi er veldig takknemlige for støtten fra byrådet i Oslo, regjeringen i Norge og det vitenskapelige miljøet for deres støtte og tillit i IPCC, avsluttet Hoesung Lee.

FNs klimapanel (IPCC)

  • Sør-koreaneren Hoesung Lee leder FNs klimapanel

  • Panelet driver ikke med egen forskning, men gjennomgår faglitteraturen innen klimaforskning og systematiserer og oppsummerer status for kunnskapen.

  • Panelets arbeid finansieres i stor grad fra frivillige bidrag fra land. USA har redusert sin støtte betydelig de to siste årene.

  • Panelet lager fullstendige gjennomganger av status med jevne mellomrom og spesialrapporter.

  • Det siste året har 91 forskere fra 40 land, med støtte 130 andre eksperter, gjennomgått mer enn 6000 nye vitenskapelige studier. Resultatet er 1,5 graders rapporten som ble lansert tidligere i høst.

  • Rapporten gir en statusrapport for hvordan verden ligger an til å nå målet i Parisavtalen om å tilstrebe å begrense jordas oppvarming til 1,5 grader over førindustrielt nivå. Rapporten sier at dersom vi fortsetter som i dag, vil temperaturen ha økt med 1,5 grader allerede mellom 2030 og 2052.

  • Norge økte sitt bidrag til IPCC vesentlig i 2018, og bidrar nå med økonomisk støtte på kroner 7,5 millioner til FNs klimapanel sitt fond. Norge gir nå 4 millioner kroner i tillegg til dette.

    Kilde: Regjeringen.no

Powered by Labrador CMS