Næringsliv

Fokus Chile - Lite land, økonomisk superstjerne

Til tross for et forholdsvis lite marked, er Chile i dag superstjernen i Latin-Amerika. Landet tilbyr en solid økonomi, kombinert med relativt sterk rettsvesen og lite korrupsjon.

Publisert Sist oppdatert

Chile har den frieste økonomien i området, ifølge indeksen fra Wall Street Journal og Heritage Foundation. Chile har også Latin-Amerikas mest konkurransedyktige økonomi, ifølge separate indekser fra World Economic Forum og sveitsiske IMD.

Milken Institute plasserer Chile øverst på listen av land i Latin-Amerika som tilbyr best tilgang til kapital for gründere og bedrifter. Og Chile havner på andreplass (etter Panama) når det gjelder den mest globaliserte økonomien i området.

Like viktig er det at Chile er det minst korrupte land i Latin-Amerika, ifølge Transparency International. Korrupsjon er et stort problem i området og skaper problemer for både lokale og utenlandske investorer.

Chiles hovedstad Santiago ble nylig kåret til den beste forretningsbyen i Latin-Amerika av 500 latinamerikanske forretningsfolk, ifølge en måling foretatt av det latinamerikanske tidsskiftet America Economia.

- Chile er et marked med store muligheter for de som gjør hjemmeleksen din, bruker den hjelpen som er tilstede, ikke går for fort frem og gjør ting riktig, sier Hans Inge Bolingmo, eksportutsening i Santiago for Norges Eksportråd.

Chile er også det eneste landet i Latin-Amerika som har inngått frihandelsavtaler med samtlige av sine regionale naboer samt USA, EU og EFTA.

Avtalen med USA ble undertegnet 6.juni etter flere års forsinkelser på grunn av amerikansk innenrikspolitikk. Frihandelsavtalen mellom USA og Chile blir sett på som svært viktig for resten av Latin-Amerika, som forhandler med USA og Canada om en panamerikansk frihandelssone (Free Trade Area of the Americas), som etter planen skal være ferdig forhandlet innen 2005.

Tre uker etter at avtalen med USA var undertegnet, underskrev Chile en avtale med EFTA, der Norge er medlem sammen med Island, Lichtenstein og Sveits.

- Norske eksportører har møtt en tollsats på 6% på nesten alle varer. Nå fjernes denne tollsatsen. Det vil blant annet ha stor betydning for norske utstyrleverandører innenfor fiskeri- og oppdrettsnæringen, erklærte nærings- og handelsminister Ansgar Gabrielsen i forbindelse med undertegningsseremonien i Kristiansand i 26.juni.

LIKEVERDIG

Etter at Chiles frihandelsavtale med EU trådte i kraft i februar, har norske eksportbedrifter hatt en konkurranseulempe sammenlignet med bedrifter i EU, påpeker Næringsdepartementet. Frihandelsavtalen sikrer norsk industri likeverdige konkurransevilkår, sier departementet.

Avtalen, som etter planen trer i kraft 1.februar neste år, dekker alle viktige handelsområder og inkluderer handel med varer og tjenester, etableringer, offentlige anskaffelser, konkurranseregler og immaterielle rettigheter.

- Vi eksporterer først og fremst varer med høyt kunnskaps- og teknologiinnhold til et stadig større chilensk marked. Avtalen er derfor viktig for norske kunnskaps- og teknologibedrifter, erklærte Gabrielsen.

Norges samhandel med Chile falt med 28,2 prosent i fjor til 578,9 millioner kroner, ifølge Statistisk sentralbyrå. Eksporten falt med hele 41,7 prosent til 158,9 millioner kroner, mens importen falt med 21,3 prosent til 420,1 millioner kroner. Året før, hadde samhandelen økt med 38 prosent på grunn av sterk økning både i import og eksport.

Til tross for konkurranse på det internasjonale laksemarkedet, der Chile er nest-størst etter Norge, representer det søramerikanske landet også mange muligheter for norske havbruksbedrifter.

- Norge og Chile er veldig like på mange måter, men kanskje spesielt geografisk. Begge land har lang kystlinje, fjell og fjorder, store avstander, etc. Det har gjort at mange produkter som har blitt utviklet og testet i Norge også passer veldig bra for Chile, sier Bollingmo.

Det gjelder spesielt innenfor havbruk, fiskeri, tunnel/veibygning og vannkraft, sier han.

I motsetning til Norge, opplever lakseindustrien i Chile gode tider.

- Den chilenske laksenæringen har kommet seg gjennom to kriser de siste fem årene og for øyeblikket ser det veldig bra ut. De beste lakseprodusentene tjener gode penger og det investeres i mye nytt utstyr, sier Bollingmo.

UTFORDRINGER

Men norske selskaper som vil selge til Chile eller etablere bedrifter der bør også være klar over utfordringene.

- Selv om Chile er et av de mest markedsliberalistiske samfunn i verden, er selve businessmiljøet ganske lukket. Mye av næringslivet preges av et fåtalls familier, sier Bollingmo.

I mange tilfeller kan derfor bekjentskap være vel så viktig som pris og kvalitet for å sikre en kontrakt, påpeker han.

Og siden det er vanskelig å ta opp langtidslån i lokale banker, er mange chilenske bedrifter vant med betalingsutsettelser. - det er derfor viktig å sikre seg når man selger til Chile. Pengeinnkrevning kan være en lang og strevsom prosess, sier Bolingmo.

Språk er også en utfordring. Selv om topplederne ofte snakker engelsk, kan ofte mellomskiktet kun spansk.

- I Chile som andre latinske land er det å få god personlig kontakt med de du jobber med viktig. Dette er mye lettere hvis en snakker samme språk, sier Bolingmo.

Men selv om man snakker flytende spansk er ikke alltid en spade en spade. - Når en chilener sier ja, betyr det ikke ja som vi er vant til, men kanskje det, jeg skal undersøke nærmere, jeg vet ikke, jeg er ikke sikker, etc, sier han.

En annet viktig tips er tempoet, som følger latinsk kultur. -Alt tar lengre tid enn man har tenkt. Tiden fra man inngår kontraktforhandlinger til underskriften kommer, tar ofte mye lengre tid enn det vi er vant til fra Norge, sier Bollingmo.

STABIL VEKST

Ricardo Lagos, som har ledet Chile siden mars 2000, har levert solid og stabil økonomisk vekst til tross for en vanskelige internasjonale forhold som problemer i USA, Japan og Europa, Chiles tradisjonelle eksportmarkeder. Lagos, en av lederne for sosialistpartiet og en tidligere minister for offentlig verk, har ført en investorvennlig politikk som er blitt godt mottatt blant utenlandske forretningsledere.

Chiles økonomi vokste med 2,0 prosent i fjor. Til sammenligning lå snittet i Latin-Amerika på 0,1 prosent. Chiles BNP kommer trolig til å vokse med 3,1 prosent i år og 4,8 prosent neste år, ifølge prognoser fra Det internasjonale valutafondet (IMF). Det er bedre enn snittet, som forventes å ligge på 1,5 prosent i år og 4,2 prosent neste år.

Inflasjonen havnet på 2,5 prosent i fjor, atskillig lavere enn snittet i Latin-Amerika på 8,7 prosent. I år kommer inflasjonen trolig til å ligge på 3,3 prosent og neste år på 2,9 prosent, ifølge IMF. Snittet for området vil da ligge på henholdsvis 11,0 prosent og 6,9 prosent.

- På sikt vil frihandelsavtalene Chile har underskrevet med EU, USA og EFTA bidra til økt vekst, sier Bollingmo.

Fakta om Chile
Befolkning (2002): 15,5 millioner
BNP (2001): 66,5 milliarder dollar
BNP-vekst (2002): 2,0%
Inflasjon (2002): 2,5%
Eksport til Norge (2002): 420,1 millioner kroner
Import fra Norge (2002): 158,9 millioner kroner

Kilder: CIA; IMF, SSB, Verdensbanken, Økonomisk Rapport

Powered by Labrador CMS