DP helg

Temperaturen i Arktis stiger raskere enn i resten av verden. Dette bildet fra 2018 viser smeltende is fra isbreer som kalver ut i Kongsfjorden ved Ny-Ålesund på Svalbard.

Før den historiske skatten smelter

Hvalfangergravene fra 1600-tallet lå trygt bevart i permafrosten på Svalbard. Nå haster det med å redde dem før de går tapt.

Publisert Sist oppdatert

Lua av ull er trukket ned over øynene. Jakka hans er fortsatt blå. Hendene er lagt i kors på brystet. Slik har hvalfangeren ligget begravet i permafrosten i over 300 år. Han hentes fram når arkeologene forsiktig koster vekk bokhveteskallet som kisten hans har vært fylt med.

Først ser man lua. Så deler av jakka. Et knapphull kommer til syne. En bit av en ullsokk. Et menneske i sin grav. For første gang på 300-350 år er det noen som ser disse tekstilene. Helt siden 1600-tallet har den døde hvalfangeren ligget begravet, godt bevart i permafrosten nordvest på Spitsbergen.

Arkeologene arbeider rolig og behersket, med tilbakeholdt begeistring. De snakker med lave stemmer. Her er ingen synlig jubel, men øyeblikket dirrer av forventning. Det er første gang siden 1980-tallet at arkeologer på Svalbard åpner en kiste hvor klesplaggene til den døde er bevart.

For å lese denne saken må du være abonnent

Dagens Perspektiv - nye saker på nett hver dag og 8 papirmagasiner i året. Alle abonnenter gir tilgang til alle artikler og e-utgaven. For å få papirutgaven, velg nett og papir. Vi har disse tilbudene:

Dagens Perspektiv
Nett og papir
3 mnd

99,- 715,-

KJØP

Dagens Perspektiv
Nett og papir
12 mnd

2700,-

KJØP

Dagens Perspektiv
Nett
1 mnd

1,- 199,-

KJØP

Dagens Perspektiv
Nett
12 mnd

2290,-

KJØP

Powered by Labrador CMS