pris og rente

For lite blir i landet

Ett av problemene innenfor medisinsk biotekforskning er at vi mangler en tradisjon innenfor området. Når det gjelder marinbiotek er det andre utfordringer. Blant annet å holde verdiskapningen i Norge.

Publisert Sist oppdatert

Innenfor marin bioteknologi skjer det mye for øyeblikket her i Norge. Her har vi helt andre forutsetninger enn når det gjelder tradisjonell bioteknologi.

- Her har vi helt andre problemer. Innenfor biotek er det ingen store industripartnere som kan trekke løpet videre her i Norge, og kundene sitter i sin helhet utenfor landet. Det gjør det ikke lettere. Ser man på marinbiologi har vi en god del kompetanse, vi har gjort stor suksess, og kundene sitter i Norge. Og vi har gode ledere. Ser en for eksempel på norsk lakseavl har det tilført verden veldig stor verdiskapning. Problemet er at altfor lite av verdiskapningen er blitt igjen i Norge. I gamle dager var laks et høyprisprodukt. Nå er det blitt et lavprisprodukt som nesten ingen tjener penger på. Bortsett fra noen mellomledd nede i Europa. Vi har ikke vært flinke nok til å beskytte industrien. Tenk på kompetansen, teknologien og unikheten som vi satt på, men som vi ikke klarte å beskytte for å gjøre dette til en profitabel industri. Det er et tankekors. Hva har man vært opptatt av der? Har man vært opptatt av industristruktur og å skape en profittindustri? Eller har man vært opptatt av andre ting?, spør Steinar J. Engelsen i Teknoinvest, før han svarer seg selv.

- Kanskje er det ikke så lett å beskytte. Men vi i Norge har ikke alltid hatt det for øye å beskytte og ta vare på den idéen man har. Slik at man kan lage en fin forretningsmodell som man kan tjene penger på. Der er den farmasøytiske industrien flinkere. De beskytter det de gjør.

Men Engelsen tror at vi stadig blir flinkere i å utnytte våre oppdagelser.

Spørsmålet nå er rett og slett om det finnes nok risikokapital til å drive denne sektoren videre, og om man klarer å skape lønnsomhet ut av oppdagelsene. Fiskeindustrien og oppdrettsnæringen tjener for øyeblikket lite, og har dermed ikke all verden av kapital å skyte inn.

Skille mellom produkt og kompetanse

Ventureselskapene får ofte inn prosjekter, men det er ikke alle som er like levedyktige. Kanskje er det ikke en idé som lar seg kommersialiseres, men rett og slett bare dyktige mennesker som gjør en god jobb. Gjerne at de har spesialisert seg innenfor en spesielt område. Men dette er ikke det ventureselskapene leter etter. De vil ha produkter som kan kommersialiseres.

- En del bedrifter må være klar over at det de selger er kompetanse og ikke produktideer. Ikke at det er noe galt i det, men det er ikke noe for eksterne investorer. Vi har sett flere eksempler på at forskningskonsulenter er finansiert med ekstern egenkapital, uten at man har noe tak på selve produksjonsdelen i bedriften, sier Erik Amble Neomed.

Powered by Labrador CMS