Samfunn

– For mye preik om villaks

For mye preik og for lite handling, mener forskningssjef Kjetil Hindar ved Norsk institutt for naturforskning (Nina) om vern av villaksen – som nå blandes med oppdrettslaks i høyt tempo.

Publisert Sist oppdatert

Om ikke innblandingen av oppdrettslaks i elvene stanses, er villaksens endelikt utvilsomt, konkluderer han etter at Nina har lagt fram en rapport om villaksens fremtid her i landet, skriver Dagens Næringsliv.

Nina har sett på rømming av oppdrettslaks og telling av gyteklar laks i elvene gjennom tyve år. Disse data er brukt til å beregne villaksens vilkår i 2050 og 2100.

I Hordaland er andelen villaks i elvene allerede under 25 prosent. Hindar mener at det eneste som virker av kortsiktige tiltak er å sterilisere all oppdrettslaks. Dessuten at flytende, lukkede anlegg vil bli et svært viktig tiltak for å stoppe innblandingen av oppdrettslaks.

Det er ikke forskningssjef Ulf Winther i SINTEF Fiskeri enig i. Per i dag finnes det ingen lukkede oppdrettsanlegg som er gode nok, påpeker han, og legger til at erfaringene med anlegg på land heller ikke er oppløftende, skriver Dagens Næringsliv.

Powered by Labrador CMS