DP helg

I kontorfellesskapets pauserom sitter Erlend Loe og blar uten blygsel i to av bøkene sine som enkelte mener er upassende når det kommer til den nye strenge grensen for hva som kan regnes som rasisme.

Forfatter og oversetter Erlend Loe – om rasisme i barnebøker

Han mener at man bør styre unna å servere utdaterte forestillinger i gamle barnebøker til de minste barna. – For de eldre barna ville jeg vist fram originalen og problematisert den: Sånn skrev man den gangen.

Publisert Sist oppdatert

Forfatter Astrid Lindgrens legendariske Pippi hadde en pappa som var «negerkonge». Thorbjørn Egners «Vesle Hoa» var en «ekte hottentott». En del forestillinger og uttrykk i gamle barnebøker har ikke tålt tidens tann, og i nyere utgivelser av Pippi-bøkene er da også ordet «negerkonge» borte. Visen om «Vesle Hoa» ble for noen år tilbake tatt ut da Egners viser ble gitt ut på ny.

Diskriminering av svarte mennesker er gjennom Black Lives Matter og andre initiativ nå blitt satt på dagsorden over hele verden. Søkelyset bringer fram både glassklare eksempler og mer uklare fenomener. Nylig arrangerte Deichman bibliotek en debatt om rasisme i barnelitteraturen: «Hvor går grensen mellom det ubehagelige, men som tilhører kunsten og ytringsfriheten, det som er skrevet i en annen tid og må forstås deretter, og det som åpenbart er rasistisk?» spurte de. Deichman lurer på hva de skal gjøre med gamle barnebøker som støter an mot dagens syn på rasisme. Kan de stå framme? Bør de kastes? Skal de oppbevares i lukket magasin?

Vi er vel etter hvert enige om at rasisme er uakseptabelt, men hva er rasisme? Hvem har definisjonsmakten? Vi tar samtalen videre med forfatter Erlend Loe, som selv har fått dette skarpe søkelyset på et par av sine bøker: «Mustafas kiosk«, som han har oversatt fra dansk og «Rumpemelk fra Afrika». Ingen av disse er av de verste, men enkelte har reagert på dem. Han reflekterer også selv over sin egen bruk av ordet «neger» – som han selv og svært mange andre nå omtaler som «n-ordet» – i ei bok som ble gitt ut på 90-tallet.

For å lese denne saken må du være abonnent

Dagens Perspektiv - nye saker på nett hver dag og 8 papirmagasiner i året. Alle abonnenter gir tilgang til alle artikler og e-utgaven. For å få papirutgaven, velg nett og papir. Vi har disse tilbudene:

Dagens Perspektiv
Nett og papir
3 mnd

99,- 715,-

KJØP

Dagens Perspektiv
Nett og papir
12 mnd

2700,-

KJØP

Dagens Perspektiv
Nett
1 mnd

1,- 199,-

KJØP

Dagens Perspektiv
Nett
12 mnd

2290,-

KJØP

Powered by Labrador CMS