Nyskaping

Forsker på villaksens liv i havet

Mange er bekymret for at villaksbestanden går tilbake, men det mangles kunnskap om hvorfor.

Publisert Sist oppdatert

Derfor legger nå Forskningsrådet penger på bordet, i et stort prosjekt for å kartlegge villaksens liv i havet. Det skriver Forskingsrådet i en pressemelding.

Det internasjonale havforskningsrådet (ICES) la i mars 2016 fram en rapport som tyder på at bare ca. fem prosent av laksesmolten kommer tilbake til elva som voksen laks. Det ser også ut som om dødeligheten i havet har økt de senere årene, og at det delvis skyldes store forandringer i havmiljøet.

– Tradisjonelt har det vært vanskelig å følge laksen i havet, fra den forlater elva som smolt, til den kommer tilbake som voksen, gytemoden fisk etter ett til tre år. I denne perioden møter den mange utfordringer, som ytre fiender, smittestoffer og lakselus. Men hvordan disse utfordringene påvirker laksens dødelighet i havet og hvilke faktorer som er viktigst, vet vi lite om, sier seniorrådgiver Johannes Holmen i Forskningsrådet. Han leder Forskningsrådets arbeid på dette feltet som går på tvers av flere programmer.

For å lese denne saken må du være abonnent

Dagens Perspektiv - nye saker på nett hver dag og 8 papirmagasiner i året. Alle abonnenter gir tilgang til alle artikler og e-utgaven. For å få papirutgaven, velg nett og papir. Vi har disse tilbudene:

Dagens Perspektiv
Nett og papir
3 mnd

99,- 715,-

KJØP

Dagens Perspektiv
Nett og papir
12 mnd

2700,-

KJØP

Dagens Perspektiv
Nett
1 mnd

1,- 199,-

KJØP

Dagens Perspektiv
Nett
12 mnd

2290,-

KJØP

Powered by Labrador CMS