kommentarer

Forskjells­behandling

Myndighetene har surret det til med NOx-avgiften.

Publisert Sist oppdatert

De har innført en særskilt NOx-avgift for skip. Men det er unntak. Hurtigruten slipper avgiften. Systemet er slik at Hurtigruten får kompensert alle skatter med tilsvarende økning av statstilskuddet. Cruiseskip som kun har Oslo som destinasjon i Norge, slipper avgift. Dette gjelder 60 prosent av anløpene til Oslo. Fergerederiene som går mellom Norge og utlandet, og bidrar til vesentlige utslipp, slipper NOx-avgiften.

Cruisenæringen har ingen slike «smutthull» som Hurtigruten. Dermed kommer rederiene til å velge destinasjoner i Baltikum og øvrige skandinaviske land for å unngå høye, særnorske avgifter. Paradoksalt nok blir utslippene av miljøgasser de samme selv om skipene styrer unna Norge og velger andre havner.

I denne utgaven av Økonomisk Rapport viser vi at avbestillingene til Norge allerede har startet.

Fraktebåtrederiene får full avgift. De vil miste konkurransekraft mot landbasert transport. Fiskebåtrederiene, som også kommer dårlig ut av bestemmelsene om NOx-avgiften, vil måtte betale avgift hvis de leverer fisken i Norge. Hvis fisken leveres i utlandet, slipper de avgiften, selv om fisken er tatt opp i norske farvann. Det sier seg selv at norsk fiskeriindustri på land vil tape på dette.

Dessverre kommer både miljøvernministeren og finansministeren fra SV, som er et parti som aldri har forstått hva verdiskapning er.

Det positive er at myndighetene tar tak i miljøutslippene, men med mer innsikt i verdiskapningen ville de ha klart å komme frem til smidigere ordninger.


Powered by Labrador CMS