Samfunn

Ola Borten Moe (Sp) til (venstre) tok over som forsknings- og høyere utdanningsminister etter Henrik Asheim (H).

Forskningsrådet ventet på en halv milliard som ikke kom

Forskningsrådet ventet penger til fellesløft-tildeling i statsbudsjett, men både tidligere og nåværende statsråd reagerer på utlysning av midler før tildeling.

Publisert Sist oppdatert

Ifølge Aftenposten skjer den såkalte fellesløft-tildelingen hvert fjerde år, og tidligere har staten gjennom Forskningsrådet stilt med en ene halvparten, mens universiteter eller andre forskningsinstitusjoner går inn med den andre halvparten.

Direktør Mari Sundli Tveit i Forskningsrådet sier at det var sikre på å få pengene, en halv milliard kroner, over statsbudsjettet.

– Det har vi forutsatt, fordi vi har hatt tre «fellesløft» før. Dette er fjerde gang, sier hun til Aftenposten.

Henrik Asheim (H) var forsknings- og høyere utdanningsminister i regjeringen som la fram forslaget til statsbudsjett tidligere denne måneden. At det dette gangen ikke kom noen bevilgning begrunner han blant annet med at forskningsbudsjettene er økt fra 2013 og til i dag.

– Vi la også penger på bordet til langtidsplanen for forskning, men likevel har altså Forskningsrådet forutsatt en ekstrabevilgning. Det er problematisk hvis de har lyst ut midler de ikke har fått tildelt av Stortinget, sier Asheim.

Overfor Aftenposten svarer ikke nåværende forsknings- og høyere utdanningsminister Ola Borten Moe (Sp) på om han vil sørge for penger, men han anbefaler Forskningsrådet å slutte å lyse ut penger før de faktisk har dem.

– Det er uheldig at Forskningsrådet lyser ut midler de ikke har dekning for, skriver han i en epost.

Powered by Labrador CMS