spør om arbeidsrett

Fortrinnsrett

Står vi overfor en situasjon med fortrinnsrett for tidligere oppsagte?

Publisert Sist oppdatert

Spørsmål:Jeg er personalsjef i en industrivirksomhet. For en del måneder siden gjennomførte vi en rasjonalisering, en del personer ble oppsagt fordi produksjonen kunne gjennomføres uten at disse var nødvendige. De ble derfor sagt opp og fikk også meddelt fortrinnsrett til ny ansettelse i virksomheten.

Nå står vi foran en oppbygging av aktiviteten, hvor vi bl.a. kjøper opp en konkurrent. Spørsmålet er om denne vekst og nyansettelse av disse innfusjonerte personer representerer en situasjon som gir fortrinnsrett for tidligere oppsagte.

Personalsjef

Svar:Svaret er nei. Det bedriften står overfor i denne situasjonen er ikke en vanlig oppbemanning etter en forutgående nedbemanning, hvor man nettopp står overfor den situasjon at tidligere ansatte har fortrinnsrett. Denne ekspansjon, hvor bedriften ved oppkjøp av en annen virksomhet også pådrar seg et arbeidsgiveransvar for de ansatte i den oppkjøpte virksomhet, gir ikke fortrinnsrett. Poenget er at ved oppkjøp kan ikke selve overdragelsen alene gi oppsigelsesgrunnlag for de ansatte i den oppkjøpte virksomheten. Dette følger av arbeidsmiljøloven kapittel 16. Da er svaret gitt. Tidligere ansatte kan ikke fortrenge de nåværende ansatte i den kjøpte virksomheten.

SBDL v/ Arvid R. Ødegård

Powered by Labrador CMS