nyheter

Fortviler over fallende dollar

Dollarkursen har falt til det laveste nivået på 26 år. - En fortvilet situasjon, sier direktør Knut Sunde i Norsk Industri.

Publisert Sist oppdatert

I morgentimene i dag har dollarkursen svekket seg overfor både pund, yen, yuan og kroner etter spekulasjoner om at renteøninger er mer sannsynlig i Europa enn i USA.

Den siste timen har kursen riktignok trukket seg ørlite oppover igjen.

- Fortvilet

- Det er jo en fortvilet situasjon, sier direktør Knut Sunde i Norsk Industri til Orapp.no og påpeker at en tredjedel av all norsk eksport er i dollar.

Ifølge Sunde er effekten av den lave dollarkursen, for norsk industri's vedkommende, blitt litt sløvet på grunn av gode tider, stor aktivitet og ekstra høye priser, spesielt på aluminium.

I tillegg har mange bedrifter sikret seg mot valutasvingninger i noen år fremover ved hjelp av valutaopsjoner og andre finansielle derivater.

- Men før eller senere vil man for alvor merke problemet - spesielt innen aluminium, maritime og offshore, mener Knut Sunde i NHO-organisasjonen Norsk Industri.

- Så snart vi er tilbake i mer normalt gjenge igjen, vil dette slå ut for fullt, sier han.

For norske bedrifter er valutakursen langt viktigere enn rentenivået, viser spørreundresøkelser NHO har gjort blant sine medlemsbedrifter.

Ikke noe å gjøre

Det er fint lite vi her i Norge kan gjøre for å oppveie effekte av fallende dollarkurs.

- Det er amerikanernes måte å rydde opp i egen økonomi på. De sitter bare å ser på. Dette er ikke noe særnorsk fenomen. Den svekkede dollarkursen påvirker industrien i hele verden, sier Knut Sunde.

Dollaren handles nå for 1,362 mot euro, og for 122:44 mot yen. En amerikansk dollar koster nå 5,8271 kroner - riktig nok litt mer enn i går, men stadig på meget lavt nivå.

Analytikere tror dollarkursen vil fortsette å falle, ifølge Dagens Industri.

Presser kursen opp

Også overfor den kinesiske valutaen, yuan, svekker dollaren seg. En dollar står nå til 76,7103 yuan.

Analytikere antyder at den kinesikse sentralbanken er i ferd med å pumpe opp valutakursen for å kjøle ned den kinesiske økonomien.

- Men dette er en annen historie, og påvirker ikke utviklingen i dollarkursen i særlig grad, påpeker direktør Knut Sunde i Norsk Industri.


Powered by Labrador CMS