Samfunn

Årsmøtet i Finnmark Ap sa tidlig i mars nei til avtalen om sammenslåing med Finnmark og Troms.

Fylkeskommunen viktigst for finnmarkinger

I Troms syns bare 1 av 7 fylkeskommunen er svært viktig.

Publisert Sist oppdatert

15 prosent av de spurte i Troms mener fylkeskommunen er svært viktig for dem, ifølge en NRK-måling. I Finnmark er tallet 34 prosent.

Målingen er utført av Sentio Research. I undersøkelsen ble folk stilt spørsmålet «Hvor viktig er fylkeskommunen for deg?» og bedt om å svare på en skala fra 1 – svært lite viktig – til 5 – svært viktig.

Fylkesordfører Ragnhild Vassvik (Ap) i Finnmark er ikke overrasket over at flere i Finnmark enn i Troms svarer at fylkeskommunen er svært viktig.

– Det er dette vi hele tiden har argumentert med i sammenslåingsdebatten. Det er klart at fylkessammenslåinga går hardest utover Finnmark, så det at folk slutter opp om fylkeskommunen, synes jeg ikke er rart, sier hun til NRK.

Krevde stans

Finnmark nekter å gi opp kampen mot et gigantfylke i nord som vil dekke en firedel av Norges areal, bli tre ganger så stort som Viken og på størrelse med Irland eller Danmark.

Torsdag krevde fylkestinget i Finnmark stans i sammenslåingen med Troms til etter at det er avholdt folkeavstemning.

Fylkesavtalen, som innebærer at Tromsø både får administrativ og politisk toppledelse i det nye Troms og Finnmark fylke, ble som ventet nedstemt av fylkestinget i Finnmark torsdag.

Trolig folkeavstemning i mai

I forkant av fylkestingsmøtet sa Vassvik til NTB at en folkeavstemning trolig vil bli gjennomført i mai. Spørsmålet vil kort og godt være «ja eller nei» til sammenslåing med Troms.

– Dette er finnmarkingenes siste mulighet til å gi en klar beskjed til Mæland om hvor sterk motstanden faktisk er. Et klart nei fra befolkningen i Finnmark kan legge et grunnlag for statsråden slik at hun kan gå tilbake til Stortinget, sa fylkesordføreren.

Powered by Labrador CMS