etikk og samfunnsansvar

Går til legen i utrengsmål

Mens det debatteres om hjertepasienter, kreftsyke og kolsrammede skal få livsforlengende behandling, viser forskningen at de som tar mest av helseressursene, er de helt friske.

Publisert Sist oppdatert

Linn Getz, som er forsker og lege ved Reykjavik Universitetssykehus, mener den debatten som går her i landet nå, om prioriteringer i helsevesenet, også må ta i betraktning hvordan bruken av ressurser i hverdagsmedisinen er, skriver Aftenposten.

– Før vi slutter å ta oss råd til veldig kostbar og avansert behandling for de sykeste, bør vi rette søkelys mot den sløsingen av ressurser som foregår i hverdagsmedisinen. Legekontorene fylles opp av bekymrede, friske mennesker som jakter på små tegn til mulig sykdom. Og legene på sin side er nå utrustet med retningslinjer på en rekke områder som gjør at det meste av befolkningen hører hjemme i en risikogruppe, enten for litt høyt blodtrykk eller noe annet, sier hun

Og presset på fastlegene fra friske – men bekymrede – mennesker er stort, skriver Aftenposten.

– Ja, jeg må innrømme at jeg har gitt unødvendig behandling eller skrevet en henvisning til spesialist for pasienter som ikke trenger det – bare for å slippe kampen. Trykket er til tider svært stort, sier fastlege Svein Aarseth.

Powered by Labrador CMS