Samfunn

Tysklands kansler Angela Merkel og SPD-leder Martin Schulz

Gjennombrudd i regjeringsforhandlingene i Tyskland

Publisert Sist oppdatert

Unionen Kristendemokratene (CDU) og Kristensosiale Union Bayern (CSU) har kommet til enighet med Sosialdemokratene (SPD) om å inngå et nytt regjeringssamarbeid i Tyskland. Det melder flere internasjonale medier.

Ifølge regjeringskilder Dagens Perspektiv har snakket med er ansvarsfordelingen mellom partiene så godt som avklart. Andre detaljer i regjeringsplattformen er fortsatt uklare.

Ifølge våre kilder skal det blant annet opprettes et ansvarsområde dedikert til «hjemland og hjemlig sikkerhet» som inkluderer ansvaret for innvandringspolitikken, enten som eget departement eller som en del av Innenriksdepartementet - som forøvrig skal ledes av CSUs leder Horst Seehofer. Dette skal være et forsøk på å hente velgere tilbake fra Alternativ für Deutschland, som har stjålet mange velgere fra nettopp SCU.

Andre internasjonale medier har også kommet med meldinger om at ansvarsområdet til Innenriksdepartementet utvides.

Sosialdemokraterne beholder ifølge flere medier ansvaret for arbeids- og sosialdepartementet og utenriksdepartementet, mens de overtar ansvaret for finansdepartementet fra CDU - noe som regnes som en stor seier.

Kildene Dagens Perspektiv har snakket med opplyser det samme, men dette er ikke bekreftet av de involverte partene ennå.

Forhandlingene mellom partene har foregått på overtid. I utgangspunktet var fristen for enighet satt til søndag 4. februar.

Men selv om partene har kommet til enighet, betyr det ikke automatisk at en ny regjering nå dannes. Det er det medlemmene som avgjør gjennom uravstemning. Det er anslått at SPD, som har over 450.000 medlemmer, vil bruke omkring tre uker på den prosessen.

Et eventuelt regjeringssamarbeid betyr slutten på fire måneder med politisk usikkerhet i landet.

– Bra for Europa

Utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) sier til NTB at det er bra for Tyskland, bra for Europa og bra for Norge hvis de tyske regjeringssamtalene nå er i mål.

– Så lenge man har holdt på med forhandlingene og hatt en regjering som på mange måter har vært et forretningsministerium, så er det naturlig nok mange ting som det har vært vanskelig å diskutere og få avklart, sier hun til nyhetsbyrået.

Søreide presiserer overfor NTB at hun ennå ikke er kjent med innholdet i den nye koalisjonsavtalen.

Powered by Labrador CMS