Samfunn

Næringsminister Torbjørn Røe Isaksen har lagt enorm prestisje i gjennomgangen av virkemiddelapparatet.

Gjennomgang anbefaler mer målstyring av virkemiddelapparatet

Publisert Sist oppdatert

I dag fikk Næringsdepartementet oversendt den store gjennomgangen av virkemiddelapparatet som det har vært jobbet med i over ett år.

En av anbefalingene er at det er behov for bedre styring.

Helt konkret foreslås det at man styrker mål- og resultatstyringen ved å innføre tydelige mandater for porteføljestyring i Innovasjon Norge og Forskningsrådet.

Samtidig tas det til orde for at nesten alle andre aktører integreres i disse to.

Ifølge rapporten som er utarbeidet av konsulenter i Deloitte, vil mer målstyring sørge for at aktørene får større autonomi i hvordan oppdraget skal løses.

Målstyringen kan være både sektor- og temaspesifikk, men bør i størst mulig grad unnlate å spesifisere tiltak på virkemiddelsnivå.

I dag skjer styringen i stor grad på aktivitetsnivå fra oppdragsgiverne.

«Selv om vi anbefaler at det blir gitt større autonomi til virkemiddelaktørene til å bestemme hvordan mål skal nås, er det fortsatt de ulike departementene som bestemmer hva som skal oppnås», heter det i rapporten.

Forfatterne forklarer at mer målstyring bygger på ideen om at det er mer effektivt å gi de underliggende virksomheten økt handlingsrom og frihet i hvordan de skal oppnå målene, det er de som sitter nærmest p brukerne og dermed kjenner utfordringene best.

Powered by Labrador CMS