børs og aksjetips

Gode nyheter for DNO

Kurdiske selvstyremyndigheter skal være innstilt på å komme de irakiske myndighetene i møte når det gjelder eksport av olje fra Tawke-feltet i Nord-Irak. Det er gode nyheter for DNO.

Publisert Sist oppdatert

Aksjene til Det norske oljeselskap (DNO) gikk kraftig opp på Oslo Børs mandag etter at det ble kjent at de regionale kurdiske selvstyremyndighetene valgte å offentliggjøre kontrakten med oljeselskapet.

Aksjekursen steg med over 20 prosent og var helt oppe i 6,49 kroner per aksje, før den så flatet ut mandag formmiddag og ved 11-tiden lå på 6,11, en økning på 14,63 prosent.

Vil ha dialog

Ifølge en pressemelding publisert på selvstyremyndighetenes nettsted, ønsker de nå å komme i dialog med de sentrale myndighetene i Irak om fordeling av oljeinntektene fra Tawke-feltet. Offentliggjøringen av kontraktene regnes som et ledd i dette.

Fram til nå har de irakiske myndighetene nektet å godkjenne oljeeksportene fra feltene i de kurdiske områdene, noe som har ført til at DNO har bokført inntekter i sine regnskap som de ikke har hatt tilgang til, ettersom pengene ikke vil bli overført til DNO før oljeeksporten er godkjent.

Tawke-feltet har også vært en juridisk hodepine for DNO, som i fjor fikk påpakning av Oslo Børs for å ikke å ha overholdt bestemmelsene for løpende opplysningsplikt i forbindelse med en aksjehandel der det de kurdiske selvstyremyndighetenes energiminister, Ashti Hawrami, skal ha vært involvert.

Økokrim etterforsker

Økokrim meldte da at de hadde grunnlag for å sette i gang en etterforskning av oljeselskapet. Etterforskningen pågår fremdeles.

De kurdiske selvstyremyndighetene bestemte i september i fjor å utelukke DNO fra oljeoperasjoner i landet i inntil seks uker på grunn av den omstridte aksjehandelen.

DNO inngikk i 2004 en avtale om utvikling av Tawke-feltet, og startet boring av første brønn i november 2005. Et foreløpig overslag antyder at feltet kan gi rundt 100 millioner fat med olje. (©NTB)

Powered by Labrador CMS