DP helg

Forestillingen «Led oss inn i fristelse» består av to deler: «De syv dødssynder» og «Gianni Schicchi». Bildet: «Anna» og «Anna» i «De syv dødssynder». Den sortkledde «Anna» synges av Eli Kristin Hansveen, den hvitkledde «Anna» danses av Georgie Rose.

– Grådigheten er den største synd

Grådighet var kardinalsynd nummer én for rundt 100 år siden, viser Operaens forestilling «Led oss inn i fristelse». Slik er det fortsatt, mener teologiprofessor Anne Hege Grung.

Publisert Sist oppdatert

Bertolt Brechts sang- og ballett-syklus «De syv dødssynder» fra 1933 og Puccinis enakter-opera Gianni Schicchi fra 1918 er satt sammen til én forestilling, og hovedtemaet er grådighet. Vi har sett den digitale forestillingen «Led oss inn i fristelse» fra Den Norske Opera & Ballett, og teologiprofessor Anne Hege Grung kan ikke helt bestemme seg for hvilken del hun likte best. Brecht og Weill «går rett i trynet på deg», mens Puccini-operaen er «et eventyr, men et komisk og satirisk eventyr». I formen er de helt forskjellige, i innhold er det tydelige paralleller, mener hun.

– Dilemmaene ved å tjene penger står sentralt hos Brecht. Dilemmaene rundt å fordele dem tas opp hos Puccini. Grådighet har destruktive følger både for den grådige og for omgivelsene, sier Grung.

– Grådighet medfører at man bruker andre mennesker helt instrumentelt. De andre er der for en selv, de har ingen egenverdi. Det gjør også noe med en selv å bruke andre mennesker instrumentelt. Grådighet handler om å ta noe fra andre mennesker som man egentlig ikke trenger.

For å lese denne saken må du være abonnent

Dagens Perspektiv - nye saker på nett hver dag og 8 papirmagasiner i året. Alle abonnenter gir tilgang til alle artikler og e-utgaven. For å få papirutgaven, velg nett og papir. Vi har disse tilbudene:

Dagens Perspektiv
Nett og papir
3 mnd

99,- 715,-

KJØP

Dagens Perspektiv
Nett og papir
12 mnd

2700,-

KJØP

Dagens Perspektiv
Nett
1 mnd

1,- 199,-

KJØP

Dagens Perspektiv
Nett
12 mnd

2290,-

KJØP

Powered by Labrador CMS