Samfunnsansvar

Barne- og likestillingsminister Solveig Horne (FrP) mottok mandag en offentlig utredning om den samlede støtten til barnefamiliene av utvalgsleder Anne Lise Ellingsæter.

Gratis barnehage • Avvikling av kontantstøtten • Behovsprøvd barnetrygd

Flertallet av utvalget som i halvannet år har vurdert den samlede støtten til barnefamilier vil fjerne kontantstøtten for å finansiere gratis barnehage til alle barn.

Publisert Sist oppdatert

– Uansett sluttresultatet, og hva vi blir enige om, er vi nok alle enige om at barnefamilier skal ha gode støtteordninger i fremtiden, sa barne- og likestillingsminister Solveig Horne da hun mandag fikk overrakt en ny utgreiing om den samlede støtten til barnefamilier.

Det såkalte Barnefamilieutvalget, som har vært ledet av professor Anne Lise Ellingsæter, ble satt ned i juni 2015. Det har blant annet vurdert ordninger som barnetrygd, foreldrepenger og kontantstøtte.

I tillegg til å gjøre barnehage gratis for alle barn, foreslås det at satsene for barnetrygden heves, og at ytelsen i langt større grad målrettes.

I dag er barnetrygden en universell ytelse som alle barnefamilier mottar, uavhengig av inntekt. Det gis utvidet barnetrygd til enslige forsørgere. Det gis også et eget småbarnstillegg til personer med full overgangsstønad, som har barn i alderen null til tre år.

I statsbudsjettet for 2017 er barnetrygdutgiftene anslått til 15,2 milliarder kroner.

Utvalgets flertall går inn for at barnetrygden gis en «ny profil» med en sterkere omfordeling til familier med lav inntekt.

I rapporten skriver de at «målet om å sikre barn gode oppvekstsvilkår her og nå bør veie tyngre enn behovet for å sikre de mest optimale arbeidsinsentivene for foreldre.»

De understreker at selv svært sterke arbeidsinsentiver ikke i alle tilfeller vil kunne sikre foreldre et betalt arbeid.

«Foreldrenes verdi på arbeidsmarkedet skal ikke være avgjørende for barns velferd. En inntektsprøvd ytelse vil være mer målrettet mot å redusere omfanget av lavinntekt blant barnefamilier,» heter det.

Et viktig prinsipp for en eventuell endring i barnetrygordningen er også at mor og far likestilles, ved at halvparten av ytelsen utbetales til hver forelder, mener utvalget.

«Dette vil være et signal om at forsørgelse av barn er begge foreldrenes ansvar,» slås det fast i rapporten, men utvalget ser også at unntak fra dette prinsippet vil forekomme, for eksempel der det er svært liten eller ingen kontakt mellom barnet og den av foreldrene barnet ikke bor fast hos.

Gratis barnehage

Utvalget beregner at kostnadene knyttet til gratis barnehage blir 11,6 milliarder kroner årlig. Samtidig vil målretting av barnetrygden bety en innsparing på 9 milliarder kroner. Disse midlene kan bruke til å finansiere gratis barnehage, mener de.

I tillegg ønsker utvalget at det innføres barnehageopptak hvert kvartal, og at skolefritidsordningen (SFO) utredes nærmere. På sikt bør målsetninger være å innføre en «sterkt subsidiert eller gratis» skolefritidsordning.

– Dette vil bidra inn i den pågående debatten om fremtidens familiepolitikk, slår Horne fast.

NOU-en blir nå sendt ut på høring.

Blant utvalgets forslag er:

  • Foreldrepengeordninga:
    – Likedeling av foreldrepermisjonen. 9+20 uker til mor og 20 uker til far
    – Individuell rett til foreldrepenger, avvikle aktivitetskravet
    – Avvikle engangsstønaden
    – Ny løpende minsteytelse på 2G til foreldre med ingen eller lav inntekt

  • Gratis barnehage og opptak til barnehagen hvert kvartal (forslag fra 6 av 9 medlemmer)

  • Målrettet barnetrygd som gir omtrent 23.000 kroner per barn for lavinntektsfamilier, utbetales til begge foreldre (forslag fra 6 av 9 medlemmer)

  • Kontantstøtten avvikles

  • Stønader til enslig mor og far avvikles og erstattes av løpende minsteyting, gratis barnehage og målrettet barnetrygd

  • Stipend fra Lånekassen til studenter med barn avvikles og erstattes av den løpende minsteytinga

Dagens Perspektiv kommer tilbake med mer.

Powered by Labrador CMS