Samfunnsansvar

FNs generalsekretær Antonio Guterres med den gresk-kypriotiske presidenten Nicos Anastasiades til høyre og den tyrkisk-kypriotiske presidenten Mustafa Akinci til venstre.

Guterres: – Nærmer seg Kypros-avtale

FNs generalsekretær António Guterres åpnet torsdag forhandlingene som betegnes som «aller siste mulighet» til å løse den langvarige konflikten på Kypros.

Publisert Sist oppdatert

Guterres sier torsdag ettermiddag at det nærmer seg en avtale, men tar samtidig forbehold:

– Ikke forvent mirakler, sier han.

Under det som er Guterres' første utenlandsbesøk som sjef for FN, forsøker han å legge til rette for et gjennombrudd i fredsforhandlingene i Genève, der de tyrkisk- og greskkypriotiske lederne, samt utsendinger fra Hellas, Tyrkia og Storbritannia møtes.

Kypros har vært delt siden 1974, da Tyrkia invaderte den nordlige delen av øya etter et greskstøttet kupp som hadde mål om å forene øya med Hellas.

– Innen rekkevidde

Torsdagens møte skjer i kjølvannet av tre dager med samtaler mellom greskkypriotiske og tyrkisk-kypriotiske ledere. Blant annet har den greskkypriotiske presidenten Nikos Anastasiades og den tyrkisk-kypriotiske lederen Mustafa Akinci møttes.

FNs spesialutsending Espen Barth Eide framholdt tidligere denne uken at en avtale er innen rekkevidde.

Spørsmål om grenser

De mest konfliktfylte temaene har vært knyttet til territorium, samt hvordan et fremtidig forent parlament skal organiseres.

Onsdag delte de respektive partene hvert sitt kart med forslag til fremtidige grenser på Kypros. De tyrkisk-kypriotiske lederne har sluttet seg til en prinsippavtale om å gi tilbake deler av landområdene de har kontrollert siden 1974, noe som er sett på som et viktig steg på veien mot en avtale.

EU-medlemskap

Et mål med forhandlingene er at et gjenforent Kypros kan bli fullverdig EU-medlem. Foreløpig er kun den greskkypriotiske delen med i EU. EU-kommisjonens president Jean-Claude Juncker deltok som observatør under torsdagens møte.

– Jeg tror virkelig, uten å overdramatisere, at det som skjer i Genève er den aller siste muligheten til å se at en løsning på Kypros bli forhandlet fram på en normal måte, sier han.

Powered by Labrador CMS