DP helg

Han bygde sin egen lilleputtstat i Adriaterhavet

Første mai 1968 erklærte Giorgio Rosa sin egenkonstruerte plattform utenfor Rimini for en uavhengig stat. 55 dager senere invaderte italienske styresmakter mikronasjonen. Hva skjedde?

Publisert Sist oppdatert

Filmen «Den utrolige historien om Rosenes øy», som kom på Netflix i 2020, er basert på historien om Giorgio Rosa (1925-2017), den italienske ingeniøren som drømte om frihet, men ble beskyldt for både å ville starte luguber kasinovirksomhet og å stå i ledtog med Sovjetunionen. På italiensk Isola delle Rose, som var navnet på den 400 kvadratmeter store plattformen han oppførte i internasjonalt farvann, mellom Adriaterhavskysten og Titos Jugoslavia.

«Om jeg er gæren? Det må man jo være for å finne på noe sånt!» humret Rosa under et intervju i 2008 og tilføyde: «Jeg plasserte plattformen 500 meter fra italiensk territorial grense og erklærte den som uavhengig stat, for å unngå det som seinere inntraff: militær okkupasjon. Det hadde aldri skjedd om jeg hadde søkt støtte hos mafiaen eller frimurerne, men jeg fikk kun hjelp fra betrodde venner.»

Soldat for «il Duce». Giorgio Rosa ble født i Bologna i 1925 og vokste opp under fascismen. På sine eldre dager uttalte han at fedrelandet døde for ham da Italia inngikk våpenhvile med de allierte styrkene 8. september 1943. Han var soldat for den påfølgende italienske sosialrepublikken, et tysk lydrike ledet av Mussolini, og ble jaget av motstandsfolk over hustakene i hjembyen, men deserterte da han forsto at de var i ferd med å tape krigen.

For å lese denne saken må du være abonnent

Dagens Perspektiv - nye saker på nett hver dag og 8 papirmagasiner i året. Alle abonnenter gir tilgang til alle artikler og e-utgaven. For å få papirutgaven, velg nett og papir. Vi har disse tilbudene:

Dagens Perspektiv
Nett og papir
3 mnd

99,- 715,-

KJØP

Dagens Perspektiv
Nett og papir
12 mnd

2700,-

KJØP

Dagens Perspektiv
Nett
1 mnd

1,- 199,-

KJØP

Dagens Perspektiv
Nett
12 mnd

2290,-

KJØP

Powered by Labrador CMS