Samfunn

Handel i data nå viktigere enn handel i varer

Publisert Sist oppdatert

Mens handelen i varer har stagnert, noe som gjenspeiler seg i lavere aktivitet for containertrafikken, viser en fersk gjennomgang utført av McKinsey at handelen over landegrenser i digitale varer vokser i et galopperende tempo.

De digitale strømmene med informasjon, kommunikasjon og data har vanskelig latt seg kvantifisere, men de skarpskodde konsulentene i McKinsey har ikke latt det stoppe dem fra å prøve. De har kommet frem til at disse strømmene har bidratt til å heve globalt bruttoprodukt med 10 prosent. Dette ugjør om lag 7800 milliarder dollar årlig.

I rapporten Digital Globalization: The new era of global flows går det frem at verdien av data som handles over landegrenser, altså hver gang du streamer et TV-show på nettet, samt verdien av alle andre data som også flyter fra et land til et annet, nå for første gang er større enn handelen i andre varer. 2800 milliarder dollar var den totale effekten på global økonomisk vekst i 2014, og den er ventet å ha bidratt enda mer siden det.

For å lese denne saken må du være abonnent

Dagens Perspektiv - nye saker på nett hver dag og 8 papirmagasiner i året. Alle abonnenter gir tilgang til alle artikler og e-utgaven. For å få papirutgaven, velg nett og papir. Vi har disse tilbudene:

Dagens Perspektiv
Nett og papir
3 mnd

99,- 715,-

KJØP

Dagens Perspektiv
Nett og papir
12 mnd

2700,-

KJØP

Dagens Perspektiv
Nett
1 mnd

1,- 199,-

KJØP

Dagens Perspektiv
Nett
12 mnd

2290,-

KJØP

Powered by Labrador CMS