Næringsliv

Handelsstandens optinisser

Hos Elkjøp Stormarked på Skøyen er det pressekonferanse. Årets julegaveslagere skal presenteres. Foran en håndfull journalister står betjeningen med nisseluer og roper på julenissen. Butikkenes julekarusell er i gang. Alle vil ha sin del av de 11,4 milliardene vi nordmenn vil bruke på julehandelen.

Publisert Sist oppdatert

Vi venter i spenning, mens vi knasker på pepperkakene Elkjøp byr oss. Det er slutten av november, og julestemningen har ikke helt fått taket. Informasjonssjef Scott Engebretsen teller opp en gang til.
- Julenissen!

De har nok øvd før vi journalister slapp inn. Sto det noe i arbeidskontrakten om dette, tro? Uansett, etter to-tre rop kommer en profesjonell julenisse ruslende for å dra opp Elkjøps julegaveforslag fra sekken sin.

FULLT JULETRØKK

Det «offisielle» startskuddet for julehandelen gikk lørdag før første søndag i advent. Da ble julelysene tent i Spikersuppa ved Karl Johan - på verdens kjøpefrie dag. Det var det få lørdagshandlende som hadde fått med seg. Mange butikker og kjøpesentre hadde hentet frem julepynten for flere uker siden og plasserte åpenbare julegavekjøp lett tilgjengelig ved kassen. Desember er handelsstandens viktigste salgsmåned. Det spares ikke på kruttet når julegavejegerne skal loppes for desemberlønna.

Ifølge Handels- og Servicenæringens Hovedorganisasjon (HSH) vil hver og en av oss kjøpe julegaver for 2490 kroner. Samlet vil vi handle for 37,3 milliarder kroner i desember, og cirka 30 prosent av dette, rundt 11,4 milliarder, går til julegaver, julepynt og julemat.

ØRs siste forventningsindikator, (se nr. 20), viste at nordmenn har rekordstor tro på egen økonomi. Renten er rekordlav, men vi gidder ikke betale ned lånet av den grunn. Aldri har vi brukt mindre av lønna på vått og tørt, men likevel klager vi over høye matpriser. Hva bruker vi penger på? Vi kjøper hytter, biler og forbruksartikler. Som en konsekvens tror HSH at julehandelen vil øke med fire prosent i forhold til fjorårets rekordbeløp, og dermed slå rekorden på 10,9 milliarder kroner.

20 PROSENT OPP

- Desember er definitivt den viktigste måneden. Da har vi cirka dobbel så høy omsetning som i de andre månedene, sier Engebretsen i Elkjøp.

Han forteller at Elkjøp vil ekspedere én million kunder i desember, kanskje 5-6 ganger mer enn normalt. Elkjøp Stormarked på Skøyen kan regne med 20.000 kunder i desember. I fjor la de igjen 14,4 millioner bare i denne butikken. I år håper Elkjøp på mer.

- Vi ser for oss en vekst på opp mot 20 prosent i forhold til desember i fjor. Fjoråret var også bra for oss, selv om snøen kom for sent for sportsbutikkene. Vi er mindre væravhengige.

Selv om kunderushet er stort i desember, legger hver kunde igjen mindre penger. Det er ikke alle som kjøper fryser i julegave til svigermor. Det går heller i kjøkkenmaskiner, MP3-spillere, strykejern eller DVD-filmer.

- DVD-filmer har blitt en impulsvare. Folk plukker med seg DVD-filmer som om det var sjokolade, sier Engebretsen.

Logistikken er et kjempeprosjekt for Elkjøp, som satser på sentrallagre og derfor minst mulig lagringsplass i butikk. Engebretsen forteller at julesalget har vært planlagt siden januar, og at de forskjellige butikkene bestiller ekstra varer i god tid, slik at de ligger klare på Elkjøps gigantlager i Sverige. Det butikkene ikke klarer å selge før jul, kommer på salg etterpå - eller til og med noen dager før jul.

- Det kan godt hende vi starter salget før jul. Det har de gjort i Sverige tidligere år, sier Engebretsen.

Han venter uansett med å avgjøre det før lenger uti desember.

- Rushet starter gradvis nå, men julesalget kommer ikke ordentlig i gang før i midten av desember.

SLIPS TIL ALLE

Også Dressmann mener HSHs beregning er litt beskjeden. Kleskjeden satser på å selge enda flere slips- og skjortepakker i år, ifølge salgs- og markedssjef Rolf Høyvik.

- Vi kommer til å passere en total omsetning i Norge på 200 millioner kroner for desember måned, og tror på en omsetningsøkning for desember på i hvert fall 10-15 prosent i forhold til i fjor. Grunnen til det er at det er nesten full uke i romjulen, sier han.

- Hva omsetter dere for de andre månedene?

- Det er vanskelig å si. Det er på topp i desember og januar, så går det ned i kjelleren i februar, og så jobber det seg oppover frem til sommeren. I juni og juli er det dårligere, men på høsten øker det frem til jul, igjen. Desember er den klart beste måneden. Da er omsetningen nesten dobbelt så god som nest beste måned.

Gaveeskene med skjorte og slips er allerede nevnt. I tillegg er litt dyrere gavepakker med genser og skjorte, morgenkåper og undertøy sikre slagere, skal vi tro Høyvik. De ekstra varene er allerede bestilt. Antallet bestemmes av logistikkavdelingen og innkjøpsavdelingen i fellesskap.

- Det er vanskelig å beregne, men vi ser på salgstallene fra forrige desember, og så har vi allerede tatt inn noe av gavepakkene i forbindelse med farsdagen tidligere i høst, så da får vi en pekepinn på hva som selger, sier Høyvik.

Bestillingene sendes ut så tidlig som på forsommeren. Produseres klærne i Europa, holder det å bestille i september/oktober.

- Hva er verst - å ende opp med for mange julegavevarer, eller for lite?

- Det verste er helt klart å ha for lite. Men det er ikke noe stort problem, for mange av varene lagres i Europa, og da kan vi få nye tilsendinger i løpet av 2-3 dager. Vi får en god indikasjon på hva som kommer til å selge mest i midten av desember.

- Når begynner salget hos dere?

- Vi starter salget 3. januar. Vi venter til etter jul, og prøver å holde prisene så ikke kundene som kjøpte julegaver føler seg lurt. De typiske julegavene hos oss er ikke nødvendigvis sesongvarer. Vi tar også inn klær med vårfarger som også selger godt etter jul.

De tre siste søndagene i advent er det søndagsåpent på de fleste kjøpesentrene, og i sentrum av de større byene. Nok en salgsjippo miljøorganisasjonene gjerne vil ha slutt på. Det vil også Dressmann.

- Søndagsåpent er ikke så god butikk. Vi taper ikke penger på det, men vi hadde helst holdt stengt, sier Høyvik.

SNØPROFITT

Den tidlige snøen var en gave fra himmelen for Jernia. Kundene strømmet til for å kjøpe snømåker, snøfresere - og miniski. Jernia-sjef Peter Ruzicka forteller at snøfreserne har solgt som bare det, og noen modeller er allerede utsolgt. Julehandelen har så langt gått over all forventning.

- Det ser veldig bra ut, og vi forventer at julehandelen vil øke med 15-20 prosent i forhold til i fjor, sier han.

Jernia var tidlig ute med å fylle opp kjedens butikker til årets julehandel. I tillegg har butikkene mye varer på lager, mens store deler av varene som blir å finne under landets juletrær fortsatt befinner seg på sentrallageret på Kolbotn.

Jernia har satset hardt på kundeblader og reklame på TV. Ruzicka sier kjeden har brukt mer penger enn tidligere, men han vil ikke gå ut med hvor mye penger som går til å lokke nordmenn til kjedens butikker.

Isolert sett står desember for 25-30 prosent av Jernias totale omsetning på rundt to milliarder kroner. Erfaringsmessig setter julestria i gang for alvor helgen før andre søndag i advent. Ruzicka hadde ikke ventet at julehandelen skulle skyte fart så tidlig som den gjorde i år. Og siden julaften i år er på en fredag, vil butikkene også sko seg på en hel arbeidsuke med siste-liten-salg før julaften.

HELDIG MED VÆRET

Daglig leder Robert Iversen i sportskjeden XXL vil ikke gi noen konkrete spådommer i forhold til julehandelen, men han mener det er bra at snøen har meldt sin ankomst.

- Det er heldig for oss at slutten av november har startet med snø, sier han.

Iversen tror at desember i år blir vesentlig bedre enn fjoråret, da sportskjedene opplevde dårlig omsetning før jul i takt med varierende værforhold.

- Vinteren ser ut til å bli bedre i år, og vi forventer økning i salget, sier Iversen.

Han anslår at 12-15 prosent av XXLs omsetning på rundt 400 millioner kroner stammer fra julehandelen.

XXL-sjefen mener desember er den vanskeligste måneden å bedømme ut i fra når salget vil skje. Salget er veldig avhen-gig av når snøen for alvor kommer og om den blir liggende.

- Har du en god start på vinteren med godt salg før jul vil færre kjøpe dette etter jul. Det er vanskelig å forutse, sier han.

XXL har for tiden to sentrallagre, et i Oslo og et ved Gardermoen. Sportskjeden jobber i disse dager med å flytte hele lageret til Gardermoen. XXL har butikker i Oslo, Trondheim og Stavanger og Iversen hadde gjerne sett at kjedens lagerfunksjon var samlet på ett sted allerede i høst. I midten av desember venter Iversen at julehandelen vil skyte fart for alvor.

- Vi venter at julehandelen vil sette fart i midten av desember, sier han.

TEKNONISSE

Tilbake hos Elkjøp begynner julenissen å dra opp typiske julegaver av sekken. MP3-spiller, digitalkamera og en kompakt bildeprinter julenissen prøver å overbevise oss om at han selv har, fordi det er så kjekt å kunne fremkalle bildene fra nissefestene med en gang. Ingen skal beskylde denne nissen for ikke å følge med i tiden.

Og hvis desember er en travel måned for handelsstanden, er den infarktfremkallende for profesjonelle nisser.

- Desember er helt vill. Det er masse å gjøre, sier julenissen, før han stikker visittkortet i hånden vår og farer av gårde.

Powered by Labrador CMS