Samfunn

Hareide og Syversen er KrF-favoritter

Knut Arild Hareide og Hans Olav Syversen er navnene som nevnes hyppigst blant Kristelig Folkepartis fylkesledere som Dagfinn Høybråtens etterfølger som partileder.

Publisert Sist oppdatert

En rundspørring blant fylkeslederne, der NTB har vært i kontakt med 16 stykker, viser imidlertid at de fleste ikke ønsker å gå ut med navn før prosessen med å finne en ny leder er kommet skikkelig i gang.

Flere av fylkeslederne mener det vil være mest riktig om også nestlederne, Inger Lise Hansen og Dagrun Eriksen, tar konsekvensene av partiets vanskelige situasjon og stiller sine plasser til disposisjon.

Mange av fylkeslederne sier også at Dagfinn Høybråtens beslutning om å trekke seg på landsmøtet i 2011, kom overraskende på dem.

Partiets valgkomité vil i løpet av kort tid sende ut invitasjon til alle fylkeslagene der de blir bedt om å komme med innspill til valg av ny ledelse i partiet på landsmøtet til våren.

– To peker seg ut

– Høybråtens beslutning kom overraskende på oss, men to kandidater peker seg ut, Hans Olav Syversen og Knut Arild Hareide, sier fylkesleder i Østfold, Olav Ingebjørn Moe.

Han begrunner dette med at begge er kandidater som kan virke samlende, selv om de er litt ulikt plassert i partiet.

– Utfordringen blir å sette sammen en ledelse som alle kan samle seg om, mener Moe.

Moe mener det var ryddig av Høybråten å si fra, og han sier at også nestlederne bør trekke seg.

– Jeg mener at de to har spilt kortene sine på en slik måte at de ikke kan fortsette. Til det har de stått for mye midt oppi det som har skjedd, sier han.

Leder i Oslo KrF, Håkon Brænden, understreker at prosessen ennå ikke er kommet i gang, og at de ikke har tatt stilling til hvem som bør bli leder.

– Personlig mener jeg at Hans Olav Syversen og Knut Arild Hareide skiller seg ut. Syversen er respektert, har gode samarbeidsevner og bred erfaring. Han har også evne til å bygge bruer og er flink til å kjøre prosesser i partiet, sier Brænden til NTB.

Han mener også at nestlederne bør trekke seg fordi det er feil å legge ansvaret på lederen alene.

De fleste uten mening

Et stort flertall blant fylkeslederne er uten noen bestemt mening om hvem som bør etterfølge Høybråten. De viser til at fylkeslagene ikke har hatt tid til å diskutere spørsmålet, og at det er først nå valgkomiteens arbeid begynner.

– Det har gått fort i svingene i det siste. Jeg vil ikke spekulere på leder i det hele tatt. Det viktigste blir å velge en samlende ledelse som kan bygge opp partiet fram mot valget i 2013, sier lederen i Buskerud, Ludvig Munkejord.

– Hele ledelsen har ansvar

– Hele ledelsen bør stille sine plasser til disposisjon. Partiledelsen har vært et team og må derfor sammen ta ansvaret for den posisjonen KrF har havnet i, sier lederen i Rogaland, Olaug Vervik Bollestad.

Hun mener det er nødvendig med en bred og dyp debatt for å finne fram til en ledelse som har størst mulig tillit langt ut i organisasjonen, både i lokallag, fylkeslag og sentralt.

– Det hele kom brått på. Den nye lederen bør stå midt i partiet og være en samlende person. Vedkommende må også være god til å omgås mediene. Jeg har ikke lyst til å nevne navn, men flere av dem som har vært nevnt i pressen, mener jeg er aktuelle, sier fylkesleder Kristian Helland i Hordaland.

Dagrun Eriksen sier i en kommentar at hun er opptatt av at valgkomiteen nå må få gjøre jobben sin.

– Prosessen får gå sin gang i hele partiorganisasjonen. Jeg vil gi mitt svar til valgkomiteen når den tid kommer, sier Eriksen til NTB. (©NTB)

Powered by Labrador CMS