Samfunn

Storo storsenter i Oslo må belage seg på stengte dører i de fleste butikkene fram til 3. mars.

Heller strengt enn stengt

NHO Service og Handel reagerer på at Oslo beholder begrensningene som gjelder for kjøpesenter. – Heller strengt enn stengt, er en bedre politikk, mener de.

Publisert Sist oppdatert

Onsdag ble det kjent at Oslo kommune har besluttet å fortsatt holde kjøpesentrene stengt. Serveringssteder, matbutikker, apotek og andre virksomheter på kjøpesentre med unntak kan holde åpent, mens andre typer butikker på kjøpesentrene må holde stengt. Tiltaket gjelder foreløpig fram til 3. mars, opplyste byrådsleder Raymond Johansen onsdag ettermiddag.

– Vi er svært overrasket over at Oslo velger å innføre en lokal forskrift som betyr at en rekke butikker på kjøpesentra fortsatt må holde stengt etter at regjeringen, tirsdag, med støtte fra Helsedirektoratet og Folkehelseinstituttet, fant det forsvarlig å holde butikker i kjøpesenter åpne, sier Linda Vist, direktør for handel i NHO Service og Handel.

Hun mener det er en betydelig risiko for at dette vil føre til økt mobilitet, og ikke det motsatte, fordi kjøpesentre i kommunene rundt Oslo er åpne fra torsdag.

– Data fra våre butikker viser at det var dette som skjedde i butikker utenfor ring 1 og ring 2 da butikkene her ble stengt tidligere i vinter, sier Vist.

For medlemmer i NHO Service og Handel er dette også svært dramatisk for tusenvis av permitterte medarbeidere, påpeker Vist.

– For mange har nedstengningen nå ført til en svært presset økonomisk situasjon, spesielt for mindre virksomheter vi har vært i kontakt med, sier hun.

Handelsstanden i Oslo fortviler

Også Oslo Handelsstands Forening er skuffet over at butikker i kjøpesentre i hovedstaden fortsatt skal holdes stengt.

– Dette var skuffende. Vi mener kjøpesentrene bør åpnes snarest mulig, sier administrerende direktør i Oslo Handelsstands Forening, Bjørn Næss i en pressemelding.

– Stengte kjøpesentre medfører sterk konkurransevridning til nabokommuner og mellom kjøpesenter og butikker på gateplan. Erfaringene de siste ukene viser at det blir større trengsel i gatebutikker når kjøpesentrene holdes stengt og at folk reiser til nabokommuner for å handle på kjøpesentre, sier Næss.

Powered by Labrador CMS