Samfunnsansvar

Den britiske forfatteren Kazuo Ishiguro er tildelt årets nobelpris i litteratur.

Her er alle årets prisvinnere

Fredsprisen er den mest kjente og prestisjetunge, men Nobelprisen deles ut på en rekke andre områder. Her er en oversikt over årets vinnere.

Publisert Sist oppdatert

Kjemi: Nobelprisen i kjemi er tildelt sveitseren Jacques Dubochet, den tyskfødte amerikaneren Joachim Frank og briten Richard Henderson.
De tre får prisen for sitt arbeid med kryo-elektronmikroskopi, en metode som muliggjør og forenkler avtrykk av biomolekyler, heter det i begrunnelsen. Høyoppløselige bilder av proteiner kan hjelpe forskerne med å finne årsaken til sykdommer som zikaviruset, men også til antibiotikaresistens.

Fysikk: Nobelprisen i fysikk tildelt tre forskere for å ha bekreftet Einsteins teori. De tre amerikanerne Kip Thorne, Barry C. Barish og Rainer Weiss får prisen for sin banebrytende forskning om gravitasjonsbølger.
Arbeidet med gravitasjonsbølger, eller tyngdebølger, blir betegnet som «en oppdagelse som rystet verden». Oppdagelsen er en bekreftelse på at Albert Einstein hadde rett i sin relativitetsteori om hvordan universet ble til og hvordan det fungerer.
Einstein forutsatte at slike bølger må bre seg i rommet, men trodde aldri det skulle bli mulig å måle dem.

Medisin: Årets nobelpris i medisin går til tre amerikanere som har oppdaget hvordan cellenes indre klokke fungerer. Jeffrey Hall (72), Michael Rosbash (73) og Michael Young (68) er tildelt nobelprisen for sine oppdagelser av molekylære mekanismer som styrer cirkadiske rytmer, het det i kunngjøringen i Stockholm mandag.
Cirkadiske rytmer er det vitenskapelige begrepet for døgnrytme.

For å lese denne saken må du være abonnent

Dagens Perspektiv - nye saker på nett hver dag og 8 papirmagasiner i året. Alle abonnenter gir tilgang til alle artikler og e-utgaven. For å få papirutgaven, velg nett og papir. Vi har disse tilbudene:

Dagens Perspektiv
Nett og papir
3 mnd

99,- 715,-

KJØP

Dagens Perspektiv
Nett og papir
12 mnd

2700,-

KJØP

Dagens Perspektiv
Nett
1 mnd

1,- 199,-

KJØP

Dagens Perspektiv
Nett
12 mnd

2290,-

KJØP

Powered by Labrador CMS